Redningsskøyta Peter Henry Von Koss er i disse dager på vei mot Hellas. Samtidig som mannskapet om bord gjør seg klar til et vanskelig oppdrag: Å redde så mange båtflyktninger som mulig, som risikerer liv og helse for å ta seg over Middelhavet i håp om et bedre liv i Europa.

Redningsskøyta skal seile sammen med et antall norske politifolk og gresk kystvaktpersonell mellom Hellas og Tyrkia, ifølge Maritime.no.

Oppdraget har en varighet på seks måneder og ble startet opp på initiativ fra Redningsselskapets egne ansatte.

Raser i sosiale medier

Dette har falt mange nordmenn tungt for brystet.

Etter at Redningsselskapets bidrag til flyktningkrisen i Middelhavet ble kjent har det nemlig rast mot den veldedige organisasjonen i sosiale medier.

Den kjente bloggeren Gunnar Tjomlid er en av dem som har reagert sterkt på motstanden mot at Redningsselskapet skal redde mennesker i nød i Middelhavet.

- I dag dukket en tråd opp i min Facebook-strøm som gjorde meg fysisk kvalm. Jeg slutter likevel ikke å la meg sjokkere av enkelte nordmenns ultraegoisme og nasjonal-narsissisme, skriver Tjomlid om de mange Facebook-kommentarene, som han også har publisert på sin egen blogg.

- Forferdelig trist

Mange av kommentarene er åpenbart hatske, fremmedfiendtlige og viser ingen forståelse for at penger donert av nordmenn til å redde norske borgere i havsnød skal brukes til å berge livet til mennesker som er fra andre deler av verden. Derfor skriver mange Facebook-brukere at de nå skal trekke sin økonomiske støtte til den folkekjære ideelle organisasjonen.

Hos Redningsselskapet har de merket motstanden mot at de skal gjennomføre et humanitært engasjement i Middelhavet.

- Det er forferdelig trist at vi ikke kan være så romslige i dette landet at vi ikke kan hjelpe andre. Dette er ment å være en solidaritetserklæring fra oss som en meget erfaren organisasjon på søk og redning til havs, og vårt engasjement er godt forankret og velsignet i organisasjonen og blant de tillitsvalgte, sier kommunikasjonssjef Frode Pedersen.

Han understreker at oppdraget i Middelhavet heller ikke går ut over beredskapen hjemme i norske farvann.

- Nettroll

Pedersen både håper og tror at den store andelen av nordmenn som donerer penger til Redningsselskapet ikke vil støtte organisasjonen videre på grunn av engasjementet i Middelhavet.

- Nei, dette er i stor grad nettroll som ønsker å få luftet meningene sine. Vi har aldri hatt flere medlemmer enn det vi har nå, sier kommunikasjonssjefen.

Han opplyser at Redningsselskapet per dags dato har 83 000 medlemmer.

- Det er en oppgang på 25 000 siden 2012. Så noe riktig gjør vi jo, sier Pedersen.

Bloggeren Tjomlid har valgt å donere tusen kroner til Redningsselskapet for å veie opp for pengefrafallet fra aksjonistene på sosiale medier, og han anbefaler folk til å gjøre det samme.

- Vis Redningsselskapet at vi hyller og støtter deres innsats for å redde liv, også i farvann som ikke ligger like utenfor vår egen kyst, skriver Tjomlid på bloggen.