Dele turtips: Erlend liker å gå tur, det får du glede av

NY BOK: Erlend Larsen har skrevet boken "På tur i Rauland og Rjukan", der han har fått plass til mer enn 60 turtips.

NY BOK: Erlend Larsen har skrevet boken "På tur i Rauland og Rjukan", der han har fått plass til mer enn 60 turtips.

Artikkelen er over 2 år gammel

SKIEN: - Jeg liker godt å gå tur da.

DEL

Erlend Larsen er ute med boka «På tur i Rauland og Rjukan», der han gir leseren 60 turtips i denne delen av Telemark. Og selv om Larsen er fra Vestfold, har han god kjennskap til området han beskriver i boka. Familiehytta i Rauland ble flittig besøkt både før og under skrivingen av boken.

Mange turer

For åtte-ni år siden var Erlend Larsen på tur sammen med kona og barna på 11 og 13 i Vestfold da ideen til en ny bok plutselig dukket opp.

– Nå vet jeg hva neste bok skal bli, utbrøt han.

– Å, nei, stønnet sønnen på 13.

Erlend Larsen ler.

– Han visste at nå blir det mange turer, smiler han. Og det ble det.

Boka «På tur i Vestfold – del 1" solgte over 10 000 i nabofylket alene, og ble den mest solgte boka hos bokhandlerkjeden Norli det året.

Siden har «På tur i Vestfold – del 2" vært en bestselger før Erlend Larsen ble ordfører i Stokke kommune i 2011.

– Da ble det noen år med mindre tid til turer og skriving.

Larsen, som er utdannet flykaptein, er tidligere ordfører i Stokke kommune og sitter for tiden i helse- og omsorgskomiteen for Høyre på Stortinget.

– Med disse bøkene kommer folkehelseperspektivet inn. Det er viktig at alle er i aktivitet, og jeg håper boken kan motivere folk til å komme seg ut.

Oppdage turområder

Tilbakemeldingene fra de første turbøkene var at folk oppdaget steder der de aldri hadde vært. Nå håper Larsen at boka om Rauland og Rjukan skal gi leserne de samme aha-opplevelsene.

– Både Rauland og Rjukan er flinke til å markedsføre sine vintertilbud. De første årene vi var på hytta brukte jeg mye tid på å finne gode sommerturer. Dette utvider bruksverdien av hytta, forteller han.

Boken er lettlest og inneholder forslag til turer fra to kilometer i lengde helt opp til 30 kilometers turer, selv om hovedtyngden ligger på dagsturer på rundt ei mil.

– Turer på rundt 10 kilometer er vanlige dagsturer. Jeg har utformet boka som kokebøker. Det vil si at det er bilder som frister deg til å gå turen, og at det er kart som er gode nok til å vite hvor du er, forklarer Larsen som har gått alle turene i boka selv.

I tillegg har han beskrevet parkeringsmuligheter og lagt til annen praktisk informasjon som for eksempel turens vanskelighetsgrad. Der det er naturlig er historiske detaljer tatt med.

– Jeg er interessert i militærhistorie, og der det er naturlig har jeg tatt med historiske fakta om det som har skjedd på det aktuelle stedet, som for eksempel ruten til tungtvannssabotørene.

Opplevelser for livet

Her er det ikke bare gåturer. Sykkelturer, padleturer og bading i innsjøer er også med.

– De fleste av oss trekker til sjøen om sommeren, men det er badestrender i Rauland. Her har jeg badet i 20 grader om sommeren, smiler han.

Selv har Larsen fått mange gode turminner opp gjennom årene.

- Mange har gått opp den flotte steinlagte stien til Falkenuten, sett på utsikten og gått ned igjen. Men det er på toppen turen begynner, mener Larsen. 

Han beskriver flere flotte turopplevelser i boka, som da han møtte en flokk på mellom 100 til 200 reinsdyr ved Primnuten.

– Det var utrolig spennende!

Erlend Larsen har tidligere gitt flere bøker om lokalhistorie, Palestina, flybøker og den kalde krigen.

Artikkeltags