Raser mot festivalkort

KORTET: Baksiden av Cashless-kortet har informasjon om hvordan du får tilbake restbeløpet. Denne informasjonen er også på nettsidene til kortprodusenten og arrangørene som bruker systemet.

KORTET: Baksiden av Cashless-kortet har informasjon om hvordan du får tilbake restbeløpet. Denne informasjonen er også på nettsidene til kortprodusenten og arrangørene som bruker systemet. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Festivaldeltaker Inger Lise Nauf har brukt Cashless-kort under bluesfestivalen i to år på rad. Hun mener det er en skjult inntektskilde for arrangørene.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

- Problemet er at en ikke alltid vet nøyaktig hvor mye man skal bruke, og man vil ikke bruke tid på å fly rundt å fylle kortet hele tiden mens man er på festival. Dermed fyller man det slik at man er sikker. Så blir det alltid penger igjen på kortet når en reiser hjem, sier Inger Lise Nauf.

TUNGVINT

Hvis du ikke har en kvittering med kode, kan du i august få dette på festivalkontoret. Ellers må du fylle ut et skjema og sende det sammen med kortet til Cashless.

- Hvor mange gidder å hente ut en saldo under 100 kroner for alt det arbeidet? Det er latterlig. Jeg er forbannet på dette systemet. Dette er direkte tyveri fra festivalgjestene, sier Inger Lise Nauf.

FÅR FEIL OPPLYSNINGER

Daglig leder Tom Gustavsen i NBF sier at hensikten bak refusjonenreglene, er å sikre at det er rett person som får tilbake pengene sine.

- Det går mange titalls tusen transaksjoner gjennom dette systemet, og oftere enn man skulle tro så oppgir folk feil kontonummer. Da må man ha disse opplysningene for å spore opp rett person. Dette er ikke for å svindle noen eller å gjøre ting vanskelig. Det er ingen som har interesse av at folk ikke skal få tilbake pengene sine, sier festivallederen.

Nekter å si hvor mye de tjener

NOTODDEN: Ikke alle som brukte betalingskortet Cashless under bluesfestivalen, vil hente ut restbeløpet. Men hvor mye penger det er snakk om til sammen, nekter festivalledelsen å oppgi.

Daglig leder Tom Gustavsen i NBF sier at hensikten bak refusjonenreglene, er å sikre at det er rett person som får tilbake pengene sine.

- Det går mange titalls tusen transaksjoner gjennom dette systemet, og oftere enn man skulle tro så oppgir folk feil kontonummer. Da må man ha disse opplysningene for å spore opp rett person. Dette er ikke for å svindle noen eller å gjøre ting vanskelig. Det er ingen som har interesse av at folk ikke skal få tilbake pengene sine, sier festivallederen.

Cashless-kortet brukes til å betale for mat og drikke på arrangørenes utsalgssteder. Du fyller penger på kortet via bankkort eller med kontanter i en betalingsterminal. Restbeløp blir refundert, men du må selv ta grep for å få dette gjort. Penger som ikke er tilbakebetalt innen 31. desember, fordeles på arrangementene som bruker systemet.

IKKE ET STORT BELØP

Notodden Blues Festival (NBF) innførte Cashless i 2010. I år som i fjor sier festivalledelsen at restbeløpene som ikke blir refundert, ikke er en stor inntektskilde. Men de vil ikke oppgi hvor mye de tjener på at du ikke henter ut pengene dine.

- Det er ikke vanlig at festivaler oppgir det, og jeg ser derfor ingen grunn til at NBF skal det. Jeg bare viderefører en tradisjon, og har ingen kommentarer utover dette, sier daglig leder Tom Gustavsen, som var den som solgte systemet til NBF i 2009.

I en epost til TA legger han likevel til:

- Tidligere var det slik at festivaler brukte papirbonger. Disse var det ikke mulig å refundere. Våknet man opp mandag morgen med lomma full av ubrukte papirbonger var de pengene tapt. Nå kan man enten refundere pengene eller bruke dem på en annen festival eller konsert i løpet av året. Beløpet som festivalene får tilbake på nyåret er mindre enn det som ble igjen i potten etter ubrukte papirbonger, skriver han.

PUBLIKUMS PRIVATSAK

NBFs styreleder Lise Wiik sier hun ikke aner hva som står ubrukt på årets kort, og ikke har mulighet til å finne det ut før etter 1. januar. Hun kjenner heller ikke til hva beløpet ble i fjor.

- Hvorfor vil dere ikke si hva dere tjener på urefunderte beløp?

- Dette er å oppkonstruere noe negativt. Det som blir igjen på kortet er publikums ansvar, fordi det er et verdikort på samme linje som gavekort fra butikk. Jeg tror ingen er i tvil om at de har rett til å ta ut pengene, og vi oppfordrer folk til det. Men det er en privatsak for hver enkelt.

- Vil styret vurdere å endre policy på om de ønsker å gå ut med beløpet?

- Hva er poenget?

- Er det svaret på spørsmålet?

- Jeg gjentar det jeg sa. Folk gjør som de har lyst til. Jeg synes det er fint om de vil ta pengene tilbake. Men ønsker noen å la det gå til en god sak, om det er NBF eller andre festivaler, så er det faktisk en privatsak, sier Lise Wiik.

KUNDEINFORMASJON

Det er Espos Norge som står bak Cashless. Selskapet sier at det ikke vil være ryddig å oppgi tall som angår kundene, fordi det er kundeinformasjon. Totalbeløpet fordeles ut i fra hvor mye som brukes via Cashless på de forskjellige arrangementene.

- De som har en større omsetning får et større beløp tilbakeført, enn de som har mindre omsetning, sier daglig leder Christian Bryde.

Ifølge Tom Gustavsen var det litt i overkant av 8000 som brukte et Cashless-kort under festivalen. Hvis man tenker seg at hver av disse lar det stå igjen 50 kroner på kortet, blir det 400.000 kroner.

TA har også kontaktet to andre festivaler som bruker systemet. Stavernfestivalen oppgir ikke slike detaljer i regnskapet. Hovefestivalen sier de ikke har oversikt over hva beløpet utgjør.

Artikkeltags