Tror Breivik kan gjøre nye alvorlige handlinger

SKIEN  20160316.
Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten.  Psykiater Randi Rosenqvist etter lunsjpausen, andre dag av rettssaken hvor Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

SKIEN 20160316. Terrordømte Anders Behring Breivik saksøker staten. Psykiater Randi Rosenqvist etter lunsjpausen, andre dag av rettssaken hvor Anders Behring Breivik har stevnet staten for brudd på menneskerettighetene. Saken føres i fengselets gymsal som er bygget om til rettssal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Psykiater Randi Rosenquist tror Breivik kan begå nye alvorlige hendelser om han ikke blir sett på som viktig eller mister omtale og publisitet.

DEL

Rosenquist er ansatt på Ila landsfengsel som psykiater. Ikke for behandling av innsatte men for å gjøre en risikovurdering av dem som kommer inn med forvaringsdom.

- Om han opplever at han ikke får omtale eller publisitet, eller blir sett på som viktig, kan det tenkes at han på ny vil begå en alvorlig handling, om han ønsker å bli martyr, sier Rosenquist.

Hun nevner ildspåsettelse i fengselet eller selvmord som mulige scenarioer. Hun tror derimot ikke at Breivik for eksempel ville brukt vold mot for eksempel sin egen advokat.

- Han har hatt så mye å gjøre, bant annet med denne saken, at han ikke har gjort slikt til, legger hun til.

Rosenquist mener at det er viktig for Beivik at han har prosjekter gående i fengselet. Blant annet mener hun det vil være riktig å gi ham PC.

- Ikke isolasjonsskade

-Vi var redde for at Breivik var suicidal når adrenalinkicket ga seg, sa Rosenquist om den første tiden Breivik var på Ila etter 22-juli.

Rosenquist har skrevet sju notater om Anders Behring Breivik. To av disse er gjort i Skien fengsel.

- I starten mer redd for at han skulle ta livet sitt enn isolasjonsskade, forklarer Rosenquist.

Psykiateren oppfattet også Brevik som manipulerende, og at han var bedre i stand til å være alene enn andre fanger på Ila.

- Jeg fanget aldri opp at han hadde isolajsonsskade, Breivik har flere år før 22. juli holdt seg mye alene, sier hun videre.

Ifølge Rosenquist fremsto Breivik heller ikke deprimert.

- Typisk tegn på isolajsonsskade for ham bety apati, søvnmangel og mangel på tiltakslyst.

Regjeringsadvokat Emberland spør Rosenquist om hun ser noen slike tegn på Breivik i dag.

- Han er jo her ihvert fall, svarte Rosenquist.

- Lyver

Ifølge Rosenquist har Breivik en personlighetsforstyrrelse. Hun tror også at Breivik lyver når han sier at han ikkelenger er militant.

- Han har en gjennomført vilje til å lyve hvis det fremmer hans sak, sier hun.

 Breivik har under rettssaken hevdet at han har det han kaller isolasjonshodepine.

- Det er et begrep jeg ikke kjenner til, jeg har tidvis arbeidshodepine, da kan jeg ta en hodepinetablett, sier Rosenquist.

Saken oppdateres

-

Artikkeltags