- Det er kompromissløst selvforsvar. Vi møter gatevold med gatevold og legger ikke noe i mellom. Skal du først yte motstand så gjør det 100 prosent og tenk på konsekvensene etterpå, sier John Johannessen leder for Krav Maga Norge og formann i Oslo Krav Maga som altså holder beintøffe selvforsvarskurs for jenter.

AGGRESSIVE JENTER?

I solskinnet utenfor Porsgrunn videregående skole har Christina Brubakken (17), Elise Marie Hanssen (17) og Vibeke Høifødt (18) sansen for det å ta igjen mest mulig, om de skulle bli overfalt. De synes det virker fornuftig.

- Det hjelper ikke å begynne å diskutere da, sier Christina, mens Vibeke tror at alle jenter har en aggressivitet i seg til å kunne kjempe tilbake.

- BEST PÅ SKOLEN

Men Elise Marie medgir at de nok er litt ekstra tøffe når de bare i teorien skal svare på hva de ville ha gjort ved et overfall.

Hun kan godt tenke seg å lære mer om hvor på kroppen det er best å slå tilbake, men synes det kunne vært som fellesinformasjon på skolen.

BRUTAL HELG

Venninnene kunne gjerne tenke seg et helgekurs i nyttig brutalitet. Om de var en hel gjeng som dro. Alene ville det vært litt stusselig synes de.

- Da kunne en bli sett på som litt nervøs og redd, sier Elise Marie.

STIGENDE INTERESSE

Det er også Maga Krav-klubber utenfor Oslo, men foreløpig ingen i Telemark. John Johannessen er åpen for å holde helgekurs i selvforsvar for kvinner i Grenland hvis det er interesse og lokalt initiativ til det.

Etter flere voldtekter og voldtektsforsøk i Oslo etter jul, er interessen for kvinnekurs stadig stigende, forteller han.

STARTER MED KNIV

Filosofien er å slå hardt der det gjør skikkelig vondt. På nesa, i øynene og i skrittet. En viktig del av det halvårige kurset er å dyrke jenters aggressivitet. Få dem til å tørre å sparke og slå. Her gjelder det å være slem. Håndveska kan være et våpen. Nøkkelknippet likeså. Eller hårsprayen. En må være paranoid ute på byen i dag, mener han.

- Vi starter med forsvar mot kniv på første kursdag. For at kvinnene skal våkne, forteller han.

BLIR FARLIGERE?

- Men kan ikke det å svare med vold, gjøre situasjonen enda farligere?

- En voldtekt er vel det verste en kvinne kan oppleve og hvis noen ligger over deg med fingrene rundt halsen din, er du vel uansett i den ytterste fare, spør han tilbake.

USTABILE SLAG

Skolejentene tror et slikt forsvarskurs kan gjøre at en føler seg tryggere og sikrere. Men det er ikke til å komme forbi at farlige situasjoner gjerne oppstår i tilknytning til uteliv.

- Og hvor stabile blir motslagene med alkohol i blodet, undrer Elise Marie Hanssen seg.