«Hvem var statsminister i Norge i 1989?».

Ikke nok med at språket kan være en utfordring. Jentene, som jobber på Victoria i sommer, har ikke de samme referansene som norske quizdeltakere på Wrightegaarden. Flere av spørsmålene handler om norske statsministre.

Vanskelig

Det er ikke lett å være utlending i Langesund nå.

– Vi har vært her tidligere, men når Leiv er quizmaster, er det alltid vanskelige spørsmål, sier de, og fortsetter å vri hjernen. Det koker i Wrightegaardens uterestaurant mandag kveld. 140 har funnet veien til quizkvelden. Det er quizmaster Leiv A. Pedersen godt fornøyd med. Det er femte sommeren han arrangerer quiz på Wrightegaarden.

– Rekorden er 195 deltakere, sier Pedersen, som også er quizmaster på Sjøloftet i Brevik på torsdager.

Veldedighet

Pøsregnet har akkurat gitt seg, og i Brekkeparken sitter noen ute og mange inne, onsdag kveld. Quizmaster Øyvind Strand er ofte å se i kjole og hvitt, med taktstokken i hånden. Nå stiller han 60 varierte spørsmål i mikrofonen. Rundt 80 har tatt turen til Brekkeparken, denne kvelden. Quizen er i regi av Telemark museum, men det var Strand som tok initiativet.

– Jeg lager alle spørsmålene selv, sier Strand, som gjerne lar andre overta mikrofonen, etter fire år.

– Det er moro, men det ligger mye arbeid bak, sier han. Deltakerne betaler 50 kroner for å komme inn, og premien går til et veldedig formål. I kveld er det Stiftelsen norsk luftambulanse som får premiepotten.

Sosialt

På Wrightegaarden er premien billetter til konsertene. Noen får kommet seg ofte på konserter denne sommeren. På et av bordene sitter laget «Friends of Spencer Bohren». De vinner ofte. Og hvem er Spencer Bohren, kan du spørre. En amerikansk roots-musiker, er svaret.

«Friends of Spencer Bohren» består av Erik Stärk- Johansen, Sverre Eriksen, Henning Steen, Bjørn Nenseth, Geir Bohlin og Thor Thormodsen.

I kveld skal de svare på 40 spørsmål. Vinden røsker tak i markisene over dem, med gjengen er like rolig.

– Vi driver med quiz fordi det er sosialt og moro, sier de. Grundig forberedelse må til for å bli en vinner.

– Hele uken sitter vi og leser diverse aviser, kan de fortelle.

Erik Stärk Olsen er glad i geografi og musikk. Geir Bohlin hevder at han fort kan stå fast på spørsmål som gjelder moderne musikk.

– Men gammel musikk er jeg best på, sier han og ler.

– Nei da, vi kan det meste vi, sier de kjekt.

Når alle har svart på spørsmålene, samler quizmasteren inn arkene. Malin, Sofia og Maria strever fortsatt med norske statsministre, men de får tilfredsstilt kunnskapstørsten på Wrightegaarden.

– Vi lærer mye her.