BEVERLY HILLS, CA - APRIL 15:  Musician Gene Simmons of KISS performs onstage during the 23rd Annual Race To Erase MS Gala at The Beverly Hilton Hotel on April 15, 2016 in Beverly Hills, California.  (Photo by Frederick M. Brown/Getty Images for Race To Erase MS)
Frederick M. Brown

Tungen i rett munn

Publisert

Fredagen er endelig her. Selveste matfredagen. Mersmakfredagen. Dagen som alle som er glad i å gå fra bod til bod og smake litt her og der, har sett fram til. 

TA sender direkte fra klokken 16, på nett og vi skal smake på godsakene og utbryte ååååå-såååå-godt, flere ganger. Det må du få med deg. 

Selv når august er i ferd med å ebbe ut, vi har bare en uke igjen av sommeren, så er det nydelig å sige inn i fredagen. 

Dagen i dag er forresten en merkedag av flere årsaker. Blant annet feirer Gene Simmons, mannen med den elleville lange tungen i rockegruppen Kiss, 68-årsdag. Vi får håpe han holder tungen rett i munnen. Og i rett munn. Han hadde jo en greie med Liv Ullmann i sin tid, uten at jeg dermed skal antyde dristige tungekyss. 

Noe som virkelig var stort skjedde forresten i 1975 på dagens dato. Bruce Springsteens fantastiske album, «Born to run» kom ut. Plutselig så verden en artist som både hadde driv, harmoni, energi og vett. Det er absolutt ingen overdrivelse å hevde at dette er et av de beste albumene i musikkhistorien. Da Rolling Stones Magazine skulle kåre de hundre beste platene gjennom tidene kom «Born to run» på 18. plass. Jeg tror kanskje jeg hadde puttet den blant topp-10. Når jeg hører på tittelsporet så er det så mektig at jeg føler på en måte at Bruce setter ting i en sammenheng, at han viser at det er mening med det meste:

We gotta get out while we're young

'Cause tramps like us, baby we were born to run.


I dag har forresten min gamle avis, BA, i Bergen flyttefest. Tror det er ventet et par hundre mennesker. De har ikke vært i lokalene de flytter fra lenger enn siden 1936. Da TA flyttet i fjor var det første flyttingen siden 1926 for oss. Men i Bergen vet de å feire det meste, så det blir nok en fest de færreste kommer til å...huske. 

Det er jammen mye å være glad for. Som matfestival: Et år var det en eller annen som serverte helt eventyrlig god potetstappe på Mersmak. Den var så god at man lot pølsene ligge og tok heller en porsjon ekstra med stappe. 

Har du forresten hørt historien om han ernæringseksperten som holdt foredrag for en interessert flokk godt voksne menn i, var det Rotary, Kiwanis, Lions? Mateksperten var lidenskapelig og messet fram, nærmest som en endetidspredikant: – Det folk spiser er nok til å drepe alle som sitter her, sa eksperten. – Vi spiser rødt kjøtt; livsfarlig. Vi spiser for mye sukker; drepende. Vi spiser mettet fett til blodårene tetter seg og hjerteinfarktet kommer. Men det er faktisk en type mat som er enda farligere, det fører til lidelse, depresjoner, sorg og elendighet. Kan noen av dere gjette hva det er? En eldre kar rakte opp hånden og foreslo: «Bryllupskake?». 

Sånn kan det gå. 

Uansett så er det bare til å nyte at Grenland og Skien står i godbitens tegn i dag og i morgen. Solen skal skinne. Og skulle det falle seg slik, så er det heller ikke så dumt med et lite duggfriskt glass til maten. Ellers kan det gå slik som der Hemingway skulle beskrive en traumatisk og skjellsettende vanskelig opplevelse: «I mange dager levde vi bare på mat og vann…». 

Fredagen er åpnet. 

Signe stunden.

Artikkeltags