To menn skal ha deltatt i terrororganisasjonen IS i Syria eller Irak, mens en tredjemann skal ha gitt bistand i form av kjøp av utstyr.

De tre er tiltalt etter terrorparagrafen, med en strafferamme på seks år, skriver Dagsavisen.

SKAL HA DELTATT I IS

Tirsdag 24. februar starter den første terrorrettssaken i Oslo mot tre norske islamister som skal ha deltatt i opprørsgruppen IS, eller gitt støtte til den.

– Vi mener å kunne føre bevis for at to av dem, har deltatt i terrororganisasjonen ISIL i Syria eller Irak, mens tredjemann har gitt bistand i form av kjøp av utstyr, sier statsadvokat Jan Glent ved Det nasjonale statsadvokatembete til Dagsavisen.

Han understreker at rettssaken bare er forhåndsberammet, og at tiltalen om kort tid vil bli oversendt Oslo tingrett – trolig i neste uke.

To av de tre tiltalte på 25 og 28 år er brødrene til norsk-albanske Egzon Avdyli fra Bærum, som ble drept mens han kjempet for IS i Syria i april i fjor. Tredjemann er en 30 år gammel norsksomalier.

LES OGSÅ: Skiensmann (29) siktet i terrorsak

LES OGSÅ: Skal ha trent Syria-krigere

BLE AVLYTTET

Sentralt i politiets bevis er kommunikasjonskontroll som romavlytting av hus, biler, mobiltelefoner, og beslag telefoner, PC-er og eksterne harddisker.

I bevismaterialet skal det ifølge Dagsavisen være store mengder jihad-bilder av to av de tiltalte sammen med norsk-chilenske Bastian Vasquez som skal ha avansert til leder i den fryktede opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

På bildene er de to også sammen med norsk-tsjetsjenske Abu Aluevitsj Edelbiev, som ble drept i et bombeangrep i Syria i desember. Fredag ble det kjent at Edelbievs gravide kone sprengte seg selv til døde på en politistasjon i Istanbul 6. januar i år. En politimann ble drept.

REISTE TIL SYRIA I 2012

Den norsk-somaliske 30-åringen skal ha reist til Syria i august 2012. Norsk­albaneren fulgte etter i oktober. De to skal ha blitt overvåket av PST siden de kom tilbake til Norge i januar 2014.

Fram til våren 2013 skal de ha kjempet for Al-Qaida-gruppen Jabhat-al-Nusrah, men etter hvert gått over til ISIL – nå IS.

De tre mennene ble arrestert i en koordinert politiaksjon i 27. mai i fjor.

To av de tre tiltalte nekter straffskyld, ifølge forsvarsadvokatene. Advokat Kjell T. Dahl som representerer den yngste broren har ikke besvart Dagsavisens henvendelser.

Vel 100 norske fremmed­krigere har reist til Syria og Irak og sluttet seg til ulike terrorgrupper. Omkring 20 er tilbake i Norge, og rundt 14 er rapportert drept.