- Prostatakreft blir oppdaget for sent

Av
Artikkelen er over 15 år gammel

Prostatakreftforeningen i Telemark mener at grunnen til at fylkets plassering i kreftstatistikken, kan skyldes mangelfull testing for prostatakreft fra legenes side.

DEL

Svein Danielsen, leder i Prostatakreftforeningen i Telemark, ble selv rammet av prostatakreft. Kreften ble oppdaget nærmest ved en tilfeldighet for et drøyt år siden. Da viste det seg at han hadde gått med kreft i prostataen i åtte år, og at den som følge av det hadde spredd seg til skjelettet.

Vil ha jevnlig testing

- Når kreften oppdages er det oftest for sent, sier han til TA. Gjennom sitt arbeid i foreningen kjenner han til flere tilfeller der prostatakreften først ble påvist etter at den hadde spredd seg videre til skjelettet.

- Prostatakreft er en krefttype som ligger på topp i hele landet, og det er så usikre tall at det spørs om ikke Telemarks plassering skyldes at leger i Telemark er sløve med å ta prøver for å sjekke om man har prostatakreft, kommer det i en kraftsalve fra Danielsen.

- Jeg vet ikke om det er riktig, men flere jeg har snakket med har fortalt om leger som ikke har villet ta PSA-prøver, hevder lederen i Prostatakreftforeningen.

PSA-prøven er en blodprøve som kan gi indikasjoner på om menn, spesielt eldre menn, har prostatakreft i utvikling.

- Den koster noe mer enn en vanlig blodprøve, men vi i Prostatakreftforeningen har som hovedsak at alle menn over 50 år skal ta PSA-prøve en gang i året, uttaler han. Han sammenlikner PSA-prøven med tilsvarende mammografiundersøkelser for kvinner for å avsløre brystkreft.

BEKREFTER LITE TESTING

- Det er kanskje en av grunnene, bekrefter Harald Omland, urolog og assisterende klinikkoverlege på kirurgisk avdeling ved Sykehuset Telemark, på spørsmål om de lave kreftfunnene hos menn i Telemark kan skyldes at leger PSA-tester for få pasienter.

- Telemark er kanskje ikke et av fylkene hvor de tar flest av disse blodprøvene som kan påvise prostatakreft, uttaler Omland. Han forteller at i Aust Agder har man imidlertid gått veldig aktivt ut og oppfordret til PSA-testing. Dette kan være en av grunnene til at Aust Agder ligger på krefttoppen i Kreftregisterets statistikk.

- Jeg tror ikke det er færre krefttilfeller i Telemark enn i andre fylker, avslutter overlege Omland.

Artikkeltags