(Nettavisen) - Nå i 2017 slår dessverre lakseprisen for fullt mot forbruker. Dette er svært beklagelig, men skyldes utelukkende en kraftig økt råvarepris, sier Vidar Olsen, kategoridirektør ferskvare i Norges største dagligvarekonsern, NorgesGruppen, til Nettavisen.

Lakseprisene fra oppdretter mer enn doblet seg fra høsten 2014 til høsten 2016, fra 35 kroner kiloen til rundt 70 kroner kiloen. I samme periode økte prisene til forbrukere i norske dagligvarebutikker bare rundt 25 prosent, ifølge tall fra Norsk sjømatråd, sjømatnæringens kilde til statistikk og handelsinformasjon om norsk sjømat.

De kunstig lave prisene skyldtes langtidskontrakter dagligvarekjedene inngikk i perioden da lakseprisen var betraktelig lavere. I år er det imidlertid slutt på disse kontraktene. Det gir et kraftig byks i prisen til forbruker. 

- Selv om økningen på råvare har skjedd gradvis gjennom 2016, har vi på mange områder klart å holde igjen større prisøkninger mot forbruker, blant annet på grunn av langsiktige avtaler, sier Olsen.

Olsen sier han misliker sterkt å måtte øke prisene så mye på laks, og håper prisene vil normalisere seg innen rimelig tid.

- Prognosen fra bransjen indikerer dessverre høye laksepriser i to til tre år fremover, sier han.

Taper penger ved 150 kroner kiloen

Prisen på en pakning med 500 gram fersk laks ligger denne uken på rundt 74,50 og 99,50 kroner hos lavpriskjedene Rema 1000, Kiwi og Extra, tilsvarende en kilopris på mellom 149 og 199 kroner.

Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, sier at de taper penger når de selger fersk laks til 149 kroner kiloen.

- Det er tøff konkurranse og laks er et produkt du må ha. Vi skal alltid ha de beste prisene og følger markedet og konkurrentene tett, sier Kristiansen til Nettavisen.

Snittprisen på fersk laks i alle butikker var i 2016 rundt 130 kroner, ifølge Norsk sjømatråd. Så sent som i mai 2015 var snittprisen imidlertid under 96 kroner. Dermed kan prisen komme til å nesten doble seg på under to år.

Vi spiser mindre laks

De økende prisene på laks de siste årene har allerede hatt en effekt på forbruket av laks hos nordmenn. 

- Vi ser at forbruket av laks har en negativ utvikling, noe som skyldes at vi har hatt en kraftig prisøkning. En lavere andel av befolkningen kjøper laks og de som kjøper laks gjør det sjeldnere, sier markedsanalytiker Paul Aandahl i Norsk sjømatråd til Nettavisen. 

Han viser til at de ferskeste salgstallene til Norsk sjømatråd, fra november 2016, viser en nedgang i salget av fersk laks i butikk på hele 22 prosent sammenliknet med samme periode året før. Dette er altså før vi fikk den fulle effekten av prisoppgangen.

- I 2017 vil prisene stige ytterligere, sier Aandal.

Olsen i Norgesgruppen sier de også har merket at de økte prisene har gitt lavere salg.

- Vi ser at det påvirker salget, men det er for tidlig å si hvor mye, sier han. 

Mellomleddene har tapt

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets sier det først og fremst er mellomleddene mellom oppdretter og dagligvarekjede som må ha høyere pris, siden de tapte penger gjennom hele fjoråret. 

- Prisene må opp i butikk og når denne prisøkningen kommer, vil laks være blant de aller dyreste av alle kjøttkategoriene, sier Giskeødegård til Nettavisen.

Han sier at ettersom annen fisk bare delvis kan kompensere for bortfallet av laks.

- Alternativet blir i stedet andre proteiner, som kylling, sier han.