Han forsvarer omstridt lege

Advokat Trond W. Andersen fra Porsgrunn skal forsvare den omstridte «flåttlegen» Rolf Luneng som mistet autorisasjonen for sin behandling av borreliosepasienter.

Advokat Trond W. Andersen fra Porsgrunn skal forsvare den omstridte «flåttlegen» Rolf Luneng som mistet autorisasjonen for sin behandling av borreliosepasienter.

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Advokat Trond W. Andersen fra Porsgrunn skal forsvare den omstridte «flåttlegen» Rolf Luneng som mistet autorisasjonen for sin behandling av borreliosepasienter.

DEL

Rettssaken mot omstridte Rolf Luneng starter i dag

Rettssaken starter i Oslo mandag og varer til 12. september. Andersen er for mange kjent som politibetjent og advokat i Telemark, og startet i Lippestad advokatfirma i februar 2015.

Oppdraget med å forsvare Luneng og Norsk borreliosesenter har han overtatt fra Geir Lippestad, som ble byråd for næring og eierskap i Oslo i fjor. Lippestad har vært en av kjendisene som har støttet Luneng.

Sterke fronter

Andersen vil ikke prosedere saken i forkant av rettsprosessen, men legger ikke skjul på at saken er omstridt. Luneng mistet legeautorisasjonen i 2013 etter at han først fikk en advarsel av Statens helsetilsyn. Helsetilsynet mener pasienters sikkerhet blir satt i fare med langvarig antibiotikabehandling for en tilstand det ikke finnes bevis for å eksistere i medisinsk litteratur. Luneng har som sjef for Norsk borreliosesenter, gått til sak mot staten og har en stor tilhengerskare i inn- og utland. I tillegg til Lippestad, har Lars Monsen gått offentlig ut og støttet Luneng, og mener at behandlingsmetoden var det som fikk ham på beina da han ble syk av borreliose.

– Luneng mener behandlingen han gjør har vitenskapelig støtte i internasjonal medisin og at 70 prosent av pasientene hans har blitt friske. Det er to skoleretninger som står mot hverandre og det er veldig sterke fronter, sier Andersen som er forberedt på sterke reaksjoner.

– Det er sterke fronter. Så vidt jeg skjønner skal det arrangeres demonstrasjoner i forkant av rettssaken mandag, sier han.

Ble utsatt

Rettssaken skulle startet i fjor, men ble utsatt da partene forsøkte å løse saken gjennom samarbeid. Luneng var i dialog med flåttsenteret ved Sørlandet sykehus der målet var å komme i gang med en studie av deler av pasientgruppen som Luneng hadde ved Norsk Borreliose Senter. Formålet med studiet var å vurdere Lunengs diagnostikk og studere hvordan behandlingen hans har virket på pasientene. I januar i år bestemte forskerne ved Sørlandet sykehus seg for at de likevel ikke ville gjennomføre studiet.

Statens helsepersonellnemnd stadfestet vedtaket fra Helsetilsynet om å frata autorisasjonen da Luneng klaget på dette. Nemnda antar at Luneng har behandlet 2000 pasienter mot såkalt kronisk borreliose, og mener legepraksisen er «ikke korrigerbar» og «grovt uforsvarlig».

Artikkeltags