Gå til sidens hovedinnhold

– Øyskolen er redda

Artikkelen er over 3 år gammel

BREVIK: Konstituert daglig leder Lena Karoliussen puster lettet ut. Seiersdansen sparer hun til de når 36 elever, men dagens 34 skolebarn og -ungdom på Sandøya montessoriskole sikrer et godt grunnlag for videre drift.

– På det meste hadde vi 54 elever, på det minste hadde vi 27. Vi har nedskalert skolen, kvitta oss med dyre moduler, tatt tilbake de gamle skolebyggene, og hatt større fokus på Montessori, forklarer den daglige lederen.

Montessori-staben har stått på stand, vært på messer, trykt opp T-skjorter, men mest av alt rendyrka pedagogikken.

– Ryktet har gått om at vi har en kvalitetsforbedring. Nå går det veldig bra, skolen er redda, sier Karoliussen.

Les også: Kutter staben for å redde skolen

Langsiktige mål

Tanken på å flytte tilbake i det gamle skolebygget på Sandøya var litt kjip, innrømmer hun.

– Men resultatet er blitt veldig bra. Med det arealet vi har nå, har vi bare plass til 36 elever. Nå har vi ikke opptak på ungdomstrinnet lenger, vi ønsker at nye elever skal begynne i første- til fjerde trinn. Vi jobber med en langsiktig strategi, og vil at alle, elever, lærere og assistenter skal ha montessori-fokus i pedagogikken. Vi er et pedagogisk alternativ i regionen.

Røde tall kan gå inn i arkivene, og den daglige lederen tar sikte på et ørlite overskudd i 2017.

– Vi har henta inn en minus på 400 000 kroner fra året før. Driften er over på plussiden, og det er utrolig deilig. Det har vært hardt arbeid.

Sandøya montessoriskole ble opprettet i kjølvannet av flere skolenedleggelser i Porsgrunn i 2009. Sandøya en av de kommunalt drevne småskolene som ble lagt ned, men ønsket om fortsatt skoledrift på øya var stort.

Var ikke bærekraftig

– Skolen vokste for raskt, det var ikke nok luft under vingene til å bære den, sier Karoliussen i ettertid.

For et år siden overtok styret administrasjonen av skolen. Krisa var et faktum, men varsellampene blinket først for alvor på nyåret 2017. Ved påsketider sto skolen ovenfor et være eller ikke være.

– Vi var nedleggingstruet. Rett før påske kalte vi inn til et møte, og vi måtte kalle en spade for en spade. Ville vi ha denne skolen på Sandøya?

Skolen er fortsatt godt forankra i lokalmiljøet.

En av visjonene for skolen er å levere et så godt tilbud at elevene står i kø for å få plass. Skjer det, har Karoliussen lovet en ellevill seiersdans.

– Vi er bare to plasser unna å ha venteliste. Vi mener det er bedre å ha ventelister og en solid kvalitet i skolen, og vokse når vi har kapasitet til det.

Et pedagogisk alternativ

Skolen drives fremdeles uten foreldrebetaling. Ingen ansatte er permittert, og redningsaksjonen ble fullført uten å legge ned ungdomstrinnet. Nå har skolen fem og en halv lærerstilling og fire assistenter. En konstituert daglig leder i 60 prosent, og en kontoransatt og en renholder.

– Vi har halvert staben, og hadde en elevflukt på nesten 20 stykker i løpet av vinteren. Det var uro, ikke god nok kvalitet, og en krevende omstillingsprosess. Jeg forstår dem som ville prøve å ha barna på skole et annet sted.

Stemningen skal imidlertid være en helt annen nå. Høstferien ble startet med alle elevene i full pizzasving ved den vedfyrte bakeovnen i utekjøkkenet. Skolen har også et uteklasserom.

– To nye barnefamilier har flytta til Sandøya fordi det er en skole her. For én av familiene var Montessori-pedagogikken avgjørende. Tre nye elever fra Brevik, og tre fra Stathelle tar vannveien over til øya hver dag for å gå på skole.

11 av de 34 elevene har tilknytning til Sandøya, resten kommer over med ferje hver morgen.

– Det er fortsatt to tredjedeler som kommer til øya hver morgen, fordi det er et pedagogisk alternativ, sier Karoliussen.