Nå permitterer de alle 65 ansatte: – Det er en kjempetrist dag. Jeg har aldri opplevd en tristere dag i hele mitt arbeidsliv

PORSGRUNN: Selv om det ser mørkt ut for REC Solar nå, har både fabrikksjef og hovedtillitsvalgt tro på at de skal klare å komme seg over kneika i løpet av året.

DEL

– Dette er en kjempetrist dag. Jeg har aldri opplevd en tristere dag i hele mitt arbeidsliv. Men jeg har svært god tro på at vi skal klare å komme oss igjennom dette, sier fabrikksjef David Verdu ved REC Solar.

Torsdag sendte bedriften ut permitteringsvarsel til sine 65 ansatte på Herøya. Alle ansatte permitteres i 26 uker fra 1. april.

– Alle får varsel i dag, inkludert meg. I dag taper nesten alle solcelleprodusenter penger. Men vi har ikke lenger råd til å fortsette med tap. Vi klarer ikke å omstille oss raskt nok, og derfor må vi permittere, sier Verdu.

– Men i det minste er det lys i tunnelen for fabrikken. Eierne vil fortsette. Nå må vi finne ut hvordan vi får det til, legger han til.

Stopper og omstiller

De siste månedene har fabrikken kun produsert en femdel av mulig kapasitet, på grunn av lave priser og liten etterspørsel. Det skyldes blant annet nye politiske vedtak for solcelleindustrien i Kina.

– På bakgrunn av utfordrende markedsforhold, så har REC Group bestemt seg for å stoppe midlertidig produksjonen av sine multikrystallinske blokker på anlegget på Herøya, skriver selskapet i en pressemelding.

Den midlertidige driftsstansen er planlagt til slutten av oktober, men det kan endre seg ved bedring i markedet.

I løpet av denne tiden vil solselskapet investere i oppgradering og modernisering av produksjonsfasilitetene på Herøya. Derfor vil de beholde noen av de ansatte med den nødvendige kompetansen i omstillingsperioden.

Verdens billigste

Fabrikksjefen sier at de allerede torsdag trekker tilbake permitteringsvarselet for ni ansatte.

– Disse ansatte, og etter hvert flere, trenger vi i prosessen med å justere og legge om produksjonen, slik at vi kan levere til hele verdikjeden. Da får vi et større marked å spille på, sier Verdu.

Ved siden av blokkproduksjonen de har i dag, vil de levere polysilisium til store produsenter i solcelleindustrien samt til metallurgisk industri. Polysilisium er et råstoff til blokker, som igjen deles opp i wafere og solceller.

– Planen er å lage verdens billigste polysilisium, altså både billigere og mer miljøvennlig enn i Kina, sier Verdu.

– Hvordan skal det klare å utkonkurrere kineserne?

– Vi er konkurransedyktige med kineserne allerede i dag. Vi er den mest automatiserte fabrikken i denne delen av verdikjeden. Vi har langt færre ansatte og flere roboter per skift enn dem, svarer Verdu.

Stor framtidstro

– Hvordan ser du på framtiden for fabrikken?

– Solcellekraft bare øker år for år, og er absolutt framtidsrettet. Etter omstillingen nå, vil vi stå bedre rustet i markedet. Jeg regner med at vi lykkes, slik at vi kan fortsette her i mange år til, svarer Verdu.

I mellomtiden vil bedriften prøve å omplassere flest mulig av dem som nå permitteres, blant annet til industrien i Grenland og til selskapets eget anlegg i Kristiansand.

– Vi vil helst ha våre medarbeidere tilbake etter hvert. Men det er far for at vi mister noen permanent nå, sier Verdu og berømmer de ansatte.

– Dette er hardtarbeidende og dyktige folk. Alle har gjort en fantastisk innsats den siste tiden.

Ansatte trår til

Hovedtillitsvalgt Adrian Lassen Mjåtvedt forteller om en tung stemning blant de ansatte etter at de ble orientert torsdag morgen.

– Det er en trist dag, men heldigvis er det lys i tunnelen. Vi har langsiktige eiere som har tro på at vi skal få til en omstilling. Etter det vil vi få flere bein å stå på, sier Mjåtvedt.

Den hovedtillitsvalgte setter nå sin lit til at kollegene som skal bli igjen for å gjennomføre utviklingsprosjekter, lykkes med oppgavene.

– De får et stort ansvar på seg nå, slik at alle kan få tilbake jobbene. Det er det som er intensjonen til bedriften, at vi skal opp og gå igjen for fullt, sier han.

Artikkeltags