Politiet:- Det er en grunn til at elevene ble holdt inne

I flere timer ble elevene holdt igjen i klasserommene på grunn av en trussel ved Porsgrunn videregående onsdag.

I flere timer ble elevene holdt igjen i klasserommene på grunn av en trussel ved Porsgrunn videregående onsdag.

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Foreldre ved Porsgrunn videregående har reagert på at elevene ble holdt innelåst og at evakueringen tok lang tid under våpentrusselen mot skolen onsdag formiddag.

DEL

Flere foreldre som har barn på skolen møtte opp utenfor skolebygningene under politiaksjonen onsdag.

- Jeg forstår veldig godt at noen kan føle at det ikke har blir gitt nok informasjon og at dette var en stor belastning, men vi må ta de riktige beslutningene i riktig rekkefølge for å ta oss av helheten under en slik aksjon, sier Svein Olav Grini som er stabssjef og leder for fellesoperativ enhet ved Telemark politidistrikt.

Grini deltok ikke på selve aksjonen og understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

Låste dører

TA har vært i kontakt med en rekke elever ved skolen som forteller at de fikk beskjed om å holde seg i klasserommet under aksjonen. Noen klasserom skal også ha blitt låst fra innsiden.

- Når vi ikke vet hvor en eventuell trussel befinner seg, kan det inntil man har avklart dette være lurt å holde folk i ro, slik at man ikke styrer folk i retning av trusselen, det kan også i slike tilfeller være også være gunstig å låse dørene for å skaffe seg mer tid, sier han videre.

Grini understreker at politiet i Telemark jevnlig øver på scenarioer lik truslene på Porsgrunn videregående.

Les også: To pågrepet etter våpentrussel

Les også: - Jeg har aldri opplevd liknende

Igjenskrudde vinduer

Om det skulle blitt nødvendig å evakuere elever og ansatte ut gjennom klasserom-vinduene i første etasje, måtte disse i så fall knuses. Vinduene er skrudd igjen for å forhindre at man skal glemme å lukke dem ved lufting.

Etter det TA kjenner til har det vært slik i mange år.

- Det stemmer at de ikke lar seg åpne, jeg mener dette har blitt gjort fordi ansatte og elever glemmer å lukke dem på slutten av dagen, sier rektor Monica G. Steinbakken.

Steinbakken kjenner ikke til lovligheten ved å stenge vinduene på denne måten, men legger til at dette er noe skolen skal se på videre.

- Man skal ha rømningsveier ut, og det har vi via dørene, men jeg ser helt klart at man kan sette spørsmålstegn ved dette, sier Steinbakken.

- Bedt om å holde seg inne

Ifølge rektoren ble elevene bedt om å holde seg innendørs imens politiet lette etter en eventuell gjerningsmann på skolen. Dette tok flere timer.

- Noen valgte frivillig å låse dørene, men ingen ble låst inne, sier Steinbakken til TA torsdag.

Ifølge opplysninger som TA fikk onsdag, skal noen elever ha vært alene inne i skolen under politiaksjonen.

- Alle skal så vidt meg bekjent ha vært sammen med en lærer inne, men når de ble evakuert var det ikke alle lærerne som fulgte med dem ut, sier rektoren.

Elevene på avdeling nord fikk løpende informasjon av politiet under aksjonen. De som var inne i avdeling sør fikk ikke vite noe om utviklingen under aksjonen.

- Jeg skjønner at de som befant seg på sør syntes dette kan virke litt rart, og dette har jeg gitt tilbakemelding til politiet om, sier hun.

Har beredskapsplaner

Skolen har utarbeidet beredskapsplaner for slike situasjoner.

- Vi har planer, men de kan bli bedre. Vi var i gang med å jobbe videre med disse planene for å gjøre dem enda mer konkrete, avslutter Steinbakken.

To gutter ble onsdag pågrepet for våpentrsulene. Ingen av dem skal etter det TA kjenner til være elever ved skolen.

Artikkeltags