Dette er siste livstegn fra Ole Johan

Dette er Facebook-statusen som Grimsgaard-Ofstad la ut den 24 januar i år.

Dette er Facebook-statusen som Grimsgaard-Ofstad la ut den 24 januar i år.

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN/SYRIA: Den kidnappede porsgrunnsmannen skal ha hatt tilknytning mot en rekke forskjellige politiske miljøer, forteller tidligere studiekamerat.

DEL

Onsdag kveld bekreftet statsminister Erna Solberg at en nordmann holdes til fange av IS i Syria. Det er porsgrunnsmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) som har vært fanget siden januar.

En krisestab ledet av UD har vært kjent med, og jobbet med, saken i lengre tid.

REISTE TIL SYRIA

Det siste livstegnet som 48-åringen ga fra seg på sin Facebook-profil var 24. januar i år. Da ga han uttrykk for at han hadde ankommet den syriske byen Idlib, med planer om videre reise til Hama.

«I am in Idlib, Syria. Going to Hama tomorrow. I finally made it.»

Seks dager tidligere la han ut et bilde fra grensa mellom Tyrkia og Syria. Det er foreløpig ukjent hvorfor porsgrunnsmannen dro ned til Syria.

PST ØNSKER IKKE KOMMENTERE

TA har torsdag morgen vært i kontakt med PST, som ikke ønsker å kommentere hva som skal ha vært bakgrunnen for Grimsgaards reise til Syria.

Etter det TA erfarer skal porsgrunnsmannen ikke ha vært spesielt religiøs, men han har vært svært opptatt av Syria-spørsmålet, blant annet med en studieoppgave i Statsvitenskap.

Han har en fortid som deltaker i høyreekstreme miljøer, men dette er noe han skal ha lagt bak seg.

- BLE SETT PÅ SOM KONTROVERSIELL

TV2 har vært i kontakt med en studievenn av Grimsgaard-Ofstad. Vedkommende sier til kanalen at porsgrunnsmannen ble sett på som kontroversiell blant sine medstudenter.

– Han ble dratt mot det ekstreme. Nå ser det ut til at han er svært opptatt av krigen i Syria og på Facebook kaller han seg identitarist, sier mannen, som har truffet den kidnappede mannen ved noen anledninger siden studiedagene.

Tilhengerne av identitarisme har et høyreorientert tankesett - med fokus på gruppers etniske og kulturulle identitet - og er samtidig svært kritisk til den vesteuropeiske samtiden.

På videotjenesten YouTube abonnerer porsgrunnsmannen på videoene til den syriske opprørsgruppen Saif al-Sham brigaden. 

Han følger i tillegg flere andre arabiskspråklige kanaler, og YouTube-kanalen til «Syrisk TV».

KREVER LØSEPENGER

Det er i IS eget magasin Dabiq nr. 11 at kidnappingen ble kjent onsdag kveld.

Her opplyser de både mannens fødselsdato og opprinnelse, og at mannen har en bachelor i statsvitenskap og er mastergradkandidat. I bladet er porsgrunnsmannen avbildet i gul fangedrakt sammen med en kinesisk statsborger som også navngis.

Ifølge bladet krever IS løsepenger for å få slippe porsgrunnsmannen fri. Hvem som helst kan ifølge bladet betale penger for å få han løslatt, opplyses det.

De oppfordres til å kontakte IS via et telefonnummer som opplyses i magasinet.

«Til den det måtte gjelde av korsfarere, hedninger og deres allierte, samt det som blir referert til som menneskerettsorganisasjoner: Denne norske fangen ble forlatt av sin egen regjering, som ikke gjorde sitt ytterste for å kjøpe hans frihet. Hvem enn som vil betale løsepengene for hans løslatelse og overføring, kan kontakte følgende telegrannummer.»

Statsminsister Solberg bekreftet på en presseekonferanse onsdag kveld at det skal ha kommet en serie krav fra kidnapperne, samt krav om et betydelige beløp.

- Vi kan ikke gi etter for press fra kidnapperne, vi betaler ikke løsepenger, det vil øke risikoen mot andre nordmenn, sa hun videre.

KINESER OGSÅ FANGET

Samtidig med at terrorgruppen IS offentliggjorde at de holder Ole Johan Grimsgaard-Ofstad fanget, så slapp gruppen nyheten om at de også holder en kinesisk mann som gissel. Det vites ikke om de to ble fanget på samme tid, eller om de blir holdt fanget sammen. IS krever også løsepenger for den kinesiske fangen.

En lignende plakat som den som er publisert av Grimsgaard-Ofstad har også blitt publisert av den kinesiske mannen i IS sitt propagandmagasin på nett, Dabiq.

Artikkeltags