Gå til sidens hovedinnhold

Fant fire bæreposer med hasjpiper: Nå patruljerer foreldrene på kveldstid

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: I et skogholt ved Kjølnes ungdomsskole har ungdommer laget seg et tilholdssted der de kan ruse seg.

Ifølge Porsgrunns dagblad skal elever ved Kjølnes ungdomsskole ha plukket fire bæreposer med hasjpiper da de ryddet uteområdene ved skolen i forrige uke. Lærere og elever på Kjølnes ungdomsskole er sjokkert etter funn av betydelige mengder utstyr for hasjrøyking ved skolen, melder avisa.

Negativ utvikling

TA har vært i kontakt med foreldre som er bekymret over utviklingen, og som har begynt å patruljere området på kveldstid.

– Hele området har fått en negativ utvikling de siste årene. Nå opplever mange at det er utrygt å i området Lilleelva, Hagebyen, Kjølnes og undergangen til sentrum. Vi ser at mange går til busstasjonen og handler stoff, går videre over til skogen og inn i skogholtet, og der finner vi alt fra hasjpiper til sprøyter. Vi ønsker ikke å ha dette der ungene våre leker, sier Morten Vinnstad.

Han og noen naboer er blitt enige om å reise innom stedene der ungdommene ruser seg, for å si hei og gi signaler til dem om at de blir sett. 

– Vi er ingen patrulje som Natteravnene, men vi som tør og har lyst, går innom. Jeg gjør det når jeg er ute med bikkja om kveldene, men disse ungdommene har jeg også sett midt på lyse dagen, som på søndag formiddag.

Vinnstad kjenner til at det også selges dop ved skateparken på Kjølnes, der alt fra små unger til større ungdom og voksne skater.

– Politiet må gjøre noe med dette, det er virkelig ikke bra, sier han.

– En prioritet

Leder for forebyggende seksjon ved Grenland politistasjon, Morten Berntsen, forteller at dopmiljøet på Kjølnes er blitt en prioritet.

– Det er en del unge, og noen litt eldre som bruker dette området. Kjølnes har en veldig nærhet til byen, samtidig som de føler at de sitter usjenert der, sier Berntsen.

– Foreldre patruljerer området, hva gjør politiet?

– Forebyggende seksjon viser seg på stedet, og vi har informert patruljer om dette.

 Ifølge PD ble politiet kontaktet to ganger på én dag, men kom likevel ikke til området. Berntsen ber likevel om at foreldre og skolen fortsetter å melde fra.

– Har man mistanke om at noen sitter der og bruker narkotika så er det flott om de ringer til oss. Har vi mulighet til å komme innom, så gjør vi det. Noen ganger hender det at det står om liv og helse andre steder, som ved ulykker, men å rydde opp der er en prioritet oppgave. Derfor er vi veldig glade for at noen ringer for å si fra.

Avdekker rusmiljøet

Berntsen mener det ikke finnes indikasjoner på at unge ruser seg mer på narkotika nå, enn tidligere i Porsgrunn.

– Vi ser på det som en gladsak at dette blir avdekket. Ved Kjølnes har det vært en del over tid, men den siste tiden har det blitt funnet vesentlig mer brukerutstyr som bonger og liknende. Når det gjelder de voksne som går innom stedene der unge ruser seg, så må jeg bare si at det er kjempefint, sier leder for forebyggende seksjon ved Grenland politistasjon Morten Berntsen.

Han mener det er viktig å få i gang en dialog med ungdommene som ruser seg, med skolen og nabolagene.

– For noen kan ulovlig rusing være starten på en kriminell løpebane. Vi ønsker heller ikke å ha en smitteeffekt, vi ønsker ikke at barn og unge blir eksponert for dette.

Ber foreldre være på vakt

Berntsen ber foreldre følge med på ungdommene sine.

– Det er ikke nødvendigvis ressurssvake eller utsatt ungdom som eksperimenterer med dette. Det er nok noen foreldre som lukker øynene og tenker at dette går bra, ungene driver idrett og gjør det bra på skolen, de ruser seg sikkert ikke.

Han vil ikke tallfeste hvor mange ungdommer det dreier seg om i rusmiljøet på Kjølnes. 

– Men når man ser hva som blir funnet av brukerutstyr ser vi at det er en del personer som bruker stedet.

Politiet forteller at de i liten grad bøtelegger dopbruken blant ungdom, men tilbyr ruskontrakter som innebærer samtaler med helsepersonell og urintesting over flere måneder.