Formannskapet i Porsgrunn blar opp 20 000 kroner for å bidra til premiepotten i Kystlotteriet i Grenland. Saken kommer også til behandling i samarbeidskommunene Kragerø og Bamble.

– Her snakker vi om å samle inn synlig plastavfall som går i magen på fisken og som ødelegger redskap og forurenser strender. Kystlotteriet er viktig for holdningsarbeid for unge, og det er gledelig å se at det er stort engasjement, sier Ottar Berg i Miljøpartiet de grønne.

I fjor samlet strandryddere i distriktet inn 750 kilo avfall fra lokale strender, i nær 150 søppelsekker. 

– 750 kilo snur ikke opp ned på problemet i verdens målestokk, men det er likevel veldig gledelig, mener Berg.

Fortsatt gevinst

Konseptet for kystlotteriet er enkelt: Hent en søppelsekk fra et utleveringssted, fyll den med plast og søppel fra skjærgården, fest på loddet du fikk og setter den fra deg et sted skjærgårdstjenesten lett kan komme til.

Les også: Torbjørn tar alltid med seg søppelsekk på tur. Det har han nå fått godt betalt for.

I Bamble kan du hente sekker og lodd på servicesenteret på rådhuset, Trosby-super'n og hos Spar Valle. Utleveringssted i Porsgrunn er også på kommunens servicekontor, samt Joker Brevik, Sandøya Handelshus og Bjørkheim Kafe (i sommersesongen).

– Ordningen fungerte veldig bra i fjor, og det var stor innsats på øyene i fjorden. Det ble en sosial greie rundt det. Jeg håper vi kan sette mer fokus på dette, særlig i forbindelse med den nasjonale strandryddedagen 5. mai, sier Janicke Andreassen (Ap).

Les også: Naturvernforbundet har ryddet strender for plast i et helt år: – Det har vært noen aha-opplevelser