Gå til sidens hovedinnhold

IS: – Vi har henrettet norsk gissel

Artikkelen er over 5 år gammel

Den militante islamistgruppen IS hevder å ha drept Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) og en kinesisk statsborger som ble tatt til fange i Syria i vinter.

UD har så langt ingen kommentar til saken.

Les også: IS-kjenner tror Ole Johan Grimsgaard-Ofstad blir drept om ikke IS får løsepenger

- Jeg kan ikke bekrefte dette, men skal sjekke opp saken, sier pressevakt i UD til Nettavisen.

Kineseren Fan Jinghui, som også har vært holdt som gissel av IS, er også drept, skriver islamistgruppens tidsskrift Dabiq i sin siste utgave.

Dabiq trykker også et bilde som angivelig viser de to døde mennene, ledsaget av teksten «Henrettet – etter å ha blitt forlatt av frafalne land og organisasjoner».

Opplysningen om drapene er ikke bekreftet fra annet hold, men Statsministerens kontor bekrefter at de er kjent med opplysningene i Dabiq.

– Det er publisert bilder som tyder på at gisselet Ole Johan Grimsgaard-Ofstad er henrettet. Arbeid med verifisering pågår. Vi kommer tilbake med ytterligere informasjon, sier statsministerens kommunikasjonssjef Trude Måseide.

– Krevende situasjon

NTB har sett bildet, og den ene av mennene på bildet ser ut til å være Grimsgaard-Ofstad.

Utenriksdepartementet, der en krisestab har jobbet for å innhente informasjon og sikre frigivelse av Grimsgaard-Ofstad siden nyheten om kidnappingen ble kjent, var onsdag ikke kjent med påstanden om at han var drept da NTB tok kontakt og ville ikke kommentere meldingene.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) betegner situasjonen som krevende og henviser til UD.

Trykket bilde

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad og Fan Jinghui ble tatt til fange i Syria i januar i år, noe som først ble offentlig kjent da IS publiserte bilder av dem med i Dabiq med krav om løsepenger i september.

Norske myndigheter ble informert om kidnappingen alt i januar, men valgte å holde dette hemmelig, bekreftet statsminister Erna Solberg (H) i september.

– Kidnapperne har framsatt en serie krav om betydelige summer i løsepenger, sa Solberg, som gjorde det klart at Norge ikke aktet å innfri gisseltakernes krav.

– Det er et prinsipp vi ikke kan fravike, sa hun og la til at utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere blir tatt til fange.

Fortalte på Facebook

Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som var bosatt i Oslo, men opprinnelig fra Porsgrunn, fortalte i januar selv på sosiale medier at han hadde reist til Syria og befant seg i byen Idlib.

– Jeg er i Idlib, Syria. Drar til Hama i morgen. Endelig klarte jeg det, skrev Grimsgaard-Ofstad på sin Facebook-profil 24. januar.

Syriske regjeringsstyrker hadde da fortsatt kontroll over Idlib, men det pågikk harde kamper om byen som to måneder senere falt i opprørernes hender, deriblant al-Qaidas syriske avlegger Nusrafronten.

Innvandringsmotstander

Grimsgaard-Ofstad studerte på begynnelsen av 1990-tallet historie ved Høgskulen i Volda og framsto i et intervju med lokalavisa der som en sterk innvandringsmotstander.

Senere kom han også i PSTs søkelys på bakgrunn av høyreekstreme ytringer på nett.

Det foreligger ikke opplysninger som tyder på at han reiste til Syria for å bli fremmedkriger, og det er høyst uklart hvorfor han befant seg i landet.

Fakta om nordmannen som IS tok til fange

* Den norske statsborgeren Ole Johan Grimsgaard-Ofstad (48) ble tatt til fange av ekstremistgruppen IS i Syria i januar i år.

* En kineser, identifisert som Fan Jinghui fra Beijing, ble også tatt til fange.

* Grimsgaard-Ofstad opplyste i januar via sosiale medier at han var kommet til den syriske byen Idlib. Han skal ha tatt seg inn i Syria fra Libanon. Formålet med reisen er noe uklart.

* IS krevde i september løsepenger for nordmannen og den kinesiske borgeren.

* Ekstremistgruppen publiserte den gang bilder av de to fangene ikledd gule fangeklær.

* Statsminister Erna Solberg (H) bekreftet at Grimsgaard-Ofstad var tatt til fange. Hun sa at Norge nekter å betale løsepenger.

* Mye tydet på at Grimsgaard-Ofstad ble holdt fanget av en IS-celle som har fått kallenavnet «The Beatles». Cellen består av fire medlemmer som antas å være britiske muslimer, og det er ifølge løslatte gisler fangene selv som har gitt dem kallenavnene John, Paul, George, og Ringo.

* Grimsgaard-Ofstad skal ha kommet i PSTs søkelys etter ekstreme ytringer på nett. Det bekreftet flere kilder overfor VG og Aftenposten i september. PST har ikke kommentert saken.

* Siden den USA-ledede koalisjonen gikk til krig mot IS i Irak og Syria i 2014, har den militante islamistgruppen tatt en rekke vestlige personer til fange.

* IS hevder i en ny utgave av tidsskriftet Dabiq å ha drept begge gislene.