Gå til sidens hovedinnhold

Derfor ble det ikke slått alarm til innbyggerne

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Når vannet i krana er brunt går kommunen bredt ut og sender kokevarsel på SMS. Eksplosjon og fabrikkalarm på Yara natt til mandag var ikke nok til å slå stor alarm.

– Både Yara og politiet mente at dette var en lokal alarm inne på Yaras fabrikkområde. Det var ingen fare for befolkningen, og derfor slo vi ikke alarm, sier beredskapssjef Fred Inge Skjærum i Porsgrunn kommune.

Kommunen har et varslingssystem der befolkningen blir varslet på SMS dersom det er brudd i vannledningen, eller om feieren skal avlegge pipa et besøk.

– Dette systemet kan brukes til større hendelser også. Og dersom det skulle gå en gassalarm, en alarm som kunne true befolkningen på utsiden av fabrikkområdet, ville vi ha sendt ut SMS.

– Ikke nok med SMS

Også Sivilforsvarets tyfonanlegg, varsling på radio, samt utrykningskjøretøy med varslingsanlegg på taket står klare om beredskapssjefen mener det er nødvendig.

– Det er ikke nok å sende en SMS dersom det skjer alvorlige hendelser. Jeg var i kontakt med politiet i natt, og sammen med rådmannen foretok vi en vurdering av situasjonen. Vi valgte å ikke sette kriseledelse i kommunen. Det viktigste for oss er å informere – og det gjorde vi via hjemmeside og facebooksiden til Porsgrunn kommune.

– Det er først og fremst når det truer innbyggerne er det nødvendig å varsle.

Feil alarm

Mandag formiddag fikk beredskapssjefen mange henvendelser fra innbyggere i Porsgrunn.

– I sosiale medier, men mye aktivitet på Twitter og Facebook, ligger det en utfordring. Vi må veldig raskt forholde oss til påstander, ytringer, feilinformasjon og spekulasjoner i kommentarfeltene. Dette er ting vi ikke kan styre, og er en dimensjon som vi har sett vokse fram over tid.

Eksplosjonen på industriparken mandag morgen var ikke alvorlig nok til å slå alarm utenfor industriområdet.

– Vi var klare til å varsle befolkningen, men gjorde en beslutning i samråd med politiet. Vi har full forståelse for at folk blir urolige når de hører smell, ser blålys og flammer, og her var nettaviser og politiet tidlige ute på Twitter. Informasjonen sprer seg fort, og det skaper bekymring. «Gassalarm» ble brukt som begrep i en avis, og det er en mye mer alvorlig situasjon enn det vi hadde mandag.

– Ikke farligere

Storulykkeforskriften gjelder store deler av industrien i Porsgrunn og Bamble.

– Det er potensial for store ulykker, men det betyr også at virksomhetene har ekstra fokus på sine systemer og sikkerhet. Det er ikke noen grunn til å si at det er farligere å bo i Grenland enn andre steder i landet, men det er betingelser her som gir potensial for store ulykker, sier beredskapssjefen.