Etter at det ble signalisert 16 millioner kroner mindre til skolefrukt over statsbudsjettet, bestemte ungdomsutvalget i Porsgrunn seg for at noe måtte gjøres.

Ikledd hettegensere stormet de onsdagens bystyre, knabbet fruktkurvene, og ropte «Får ikke vi, får ikke dere».

Da de tok med seg politikernes frukt ut av salen høstet de applaus.

Nå blir også demonstrasjonen lagt merke til av Kost- og ernæringsforbundet, som reagerer sterkt på foreslåtte kutt i skolefruktordningen.

- Går utover de ressurssvake

– At abonnementsordningen for frukt får 16 millillioner kroner mindre i bevilgning vil gå ut over de ressurssvake elevene som av ulike årsaker ikke får med seg skolemat hjemmefra, sier leder Arnt Steffensen.

- Politikerne kan sitte her i dag og kjenne hvordan det er å ha mange timer uten næring, slik det blir for mange barn på skolebenken. Vi ønsker gratis frukt til alle som et allment tilbud. Porsgrunn kommune, som satser så mye på barn og unge, bør tilby gratis skolefrukt. Det er ikke alle familier som har råd til dette i dag. Om kommunen bevilger 500 000–600 000 kroner i året, så kan alle få, sa leder Kamilla Mathea Mogstad (15) og nestleder Jeanette Brendemo (18) i ungdomsytvalget til TA etter at de hadde stormet bystyret.

Vil tilby skolefrukt

Lokal fruktleverandør Grepfrukt.no vil tilby skolefrukt.

– Vi vet at det er oppkvikkende og bra å ha litt sunt påfyll gjennom en lang dag. Når den oppvoksende slekt kommer med et slikt initiativ, vil vi være tydelige på at vi gjerne vil levere frukt til en fordelaktig pris til skolene, sier Jostein Stensrud Køhn i Grep.