Vil plassere flyktninger i feriehus

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Herøya arbeiderforening tilbyr nå syv hytter samt kafebygget på Bjørkøya til flyktninger. Samtidig oppretter de en egen innsamlingssentral for de 3000 ansatte i Herøya industripark.

DEL

- Jeg kan ikke tenke meg noe bedre sted for flyktninger og familier som kommer fra et krigsområde. På Bjørkøya er det fredelige og rolige omgivelser, og det vil jeg tro mange av flyktningene trenger nå, sier HAF-sekretær Jancike Andreassen.

Hun har ansvaret for driften av de nye HAF-hyttene og kafebygget Bjørkøya, og fremmet forslag i onsdagens styremøte om å tilby dette til flyktninger. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

- Det var i tillegg flere medlemmer som lurte på om ikke HAF kunne stille opp med noe for flyktningene. Så vi vil tilby syv nye helårshytter med 45 sengeplasser samt kafebygget som midlertidige mottaksplasser for flyktninger. Og så er det opp til kommunen om de har behov for dette, sier Andreassen.

Kafebygget har storkjøkken, og kan fungere som et møtested for de flyktningene som eventuelt kommer til Bjørkøya, mener hun.

50 MIDLERTIDIGE PLASSER

Ordfører og rådmann satte denne uken i gang en vurdering av hvor og hvordan det er mulig å etablere 50 midlertidig mottaksplasser, i regi av Porsgrunn kommune. Det skjer etter en forespørsel fra UDI, som ber kommunene ha en beredskap for en ekstraordinær situasjon. NAV og Keops er i ferd med å kartlegge hvilke lokaler som kan være aktuelle.

Selv om HAF-anlegget befinner seg på en øy, er ikke Andreassen bekymret for transporten.

- Det går bilferge til Bjørkøya tre ganger daglig, hele året. I tillegg har kommunen eierskap i passasjerferga, som tas ut av drift i vinterhalvåret, så her finner vi sikkert en løsning, sier hun.

I tillegg til dette er hun nå i gang med å opprette og organisere en innsamling til flyktninger, i et eget lokale i Herøya industripark. Her skal alle de de nærmere 3000 ansatte kunne levere esker med tøy og annet utstyr.  

- Jeg vil informere om denne innsamlingen på alle oppslagstavlene i hele Industriparken, slik at alle ansatte på Herøya kan bidra med det de ønsker. Selv har vi rundt 1000 medlemmer som kan bidra, sier Andreassen.

Artikkeltags