Nå kan du måtte vise politiattest om du må ha assistert befruktning

Utredning og behandling med assistert befruktning på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital  Universitetssykehuset i Trondheim.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix (ILLUSTRASJONSFOTO)

Utredning og behandling med assistert befruktning på Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs Hospital Universitetssykehuset i Trondheim. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix (ILLUSTRASJONSFOTO) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

PORSGRUNN: I flere år har Bioteknologirådet foreslått at det bør kreves politiattest fra dem som må få assistert befruktning.

DEL

– I dag er det jo det dilemmaet at det er vanskeligere å bli trener for et fotballag hvis det er barn involvert, enn det er til å få assistert befruktning for å få egne barn. Jeg tenker at alle som er i den situasjonen bare skal se på dette som en fordel. Det er jo ikke sånn at vi mistenker alle som trenger assistert befruktning til å ikke være egnet til å få barn, men det finnes én og annen. Og da er det vanskelig at samfunnet skal yte full service til noen som kanskje ikke burde få barn, sier leder i bioteknologirådet, Kristin Halvorsen til TV2.

Siden Bioteknologirådet sendte brev til Helse- og omsorgsdepartementet i 2014, har temaet nå vært oppe til høring i Helse- og omsorgskomiteen.

Hensikten er, ifølge Bioteknologirådet, at personer som tidligere har begått overgrep mot barn, får dette tilbudet.

– Det sammenfaller mitt syn med det Kristin Halvorsen presenterte, forteller overlege Hans Ivar Hanevik, ved Fertilitetsavdelingen Sør i Porsgrunn til TA. Han var til stede under høringen og mener dette er en liten pris å betale for å være sikker på at overgrepsdømte ikke får fertilitetshjelp.

– Både jeg og fagmiljøet støtter opp om dette, legger han til.

– Ekstra belastning

Foreningen Ønskebarn derimot er ikke like begeistret for forslaget, som skal tas opp i Stortinget i mai, og forteller til TV2 at dette er ikke er et omfattende problem.

– For mange vil det være en ekstra belastning, sier Lise Boek Jakobsen, styreleder i Ønskebarn til kanalen.

– Jeg har forståelse for at dette kan virke urettferdig og som en tilleggsbelastning, sier Hanevik og avslutter med at belastningen er liten når fordelen er at man unngår å hjelpe noen som tidligere er dømt for familievold eller lignende.

Artikkeltags