– Det ble jo ikke stille!

Daglig leder og redaktør Geir Friberg i Radio Grenland oppsummerer slukkingen av FM-nettet for Telemark. I april slo NRK av FM-sendingene i Telemark, men mange fortsatte å lytte til NRK-sendingene fra Vestfold.

– Vealøs dekker jo Vestfold, men også mye av Telemark. Det folk har merka er at NRK Telemark og NRK MP3 forsvant, og det ble litt dårligere dekning for P4 og Radio Norge, sier Friberg.

Onsdag slukkes FM-nettet for NRK i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Det betyr at Radio Grenland, Radio Norge og P4 er de eneste som blir igjen på FM i Telemark. FM-nettet for P4 og Radio Norge slukkes i desember.

– Radio Grenland blir på FM i fem år til, men har også kommet oss over på DAB og holder på å bygge vårt eget DAB-nett, sier Friberg.

Radio Grenlands DAB-nett er fremdeles under utvikling, men vil dekke Porsgrunn, Bamble og Skien, når alt er oppe og går.

– Flate, så bra!

De siste månedene har Radio Grenland vokst med 9000 lyttere i uka.

– Etter at NRK Telemark gikk over til DAB har mange hørt på oss for første gang på flere år. Folk sier: Flate, dere lager jo bra radio, sier Friberg.

Med lokale radiostemmer, lokale annonsører og lokale lyttere håper radioen å nå «de som er 20–50 år i hodet».

– Vi er en radio for folk i farta, vi satser på god musikk og gode konkurranser, og de siste månedene har vi tilpassa oss dette, sier Friberg.

Selv synes han det er trist at FM-nettet slukkes.

– Jeg grugleder meg. Gleder meg over å få nye lyttere, og gruer meg på vegne av bransjen. Jeg er redd for at folk velger bort radio som medium, og at vi skyver dem over til Spotify, podkaster og lydbøker.

DAB er tvang

Kanalen har fem heltidsansatte, og når over 45 000 lyttere i uka. Alle som har høreklokker som bruker FM-nett, gamle radioer i hytter og campingvogner, og biler uten DAB-radio kan fortsatt høre på Radio Grenland.

– DAB har jo fått utrolig mye juling, og det er kanskje fordi det er tvang, og ikke noe folk har bedt om. Personlig hadde jeg håpet på et mangfold i radiokanaler, som jeg ikke ser i dag. Hvor blir det av talk-radioene, og mangfoldet i nyhetskanaler? Nå er det country, pop og rock-kanaler, men det er begrensa hvor mye rock du orker å høre på i ett strekk, sier Friberg.