Dekker bordet for å få flere kokker

PORSGRUNN: Elever fra Restaurant og matfag ved Bamble videregående lærer matinteresserte ungdomsskoleelever å dekke bord til fest og lage mat til mange. – Vi håper å få dem som virkelig er interessert til å søke seg inn hos oss, sier lærer Anette Sivertsen.

DEL

Sammen med to kokkelærlinger og fire elever fra Restaurant og matfag rykker lærer Anette Sivertsen ut på ungdomsskolene for å øke rekrutteringen til yrket.

Torsdag disket 12 elever fra Heistad ungdomsskole opp lefsetrio med laks og spekeskinke, samt tre ulike dressinger, brytebrød, salat, ovnsstekt laks med potetstappe og rotgrønnsaker, laksetartar, smoothie og crème brûlée. Elevene og lærlingene brukte litt under to timer på herlighetene, som alle var i 20 porsjoner. Elevene dekker bordet til seg selv, lærer etikette ved bordet, og får servere hverandre med maten de har laget.

– Jeg har allerede bestemt meg. Jeg har alltid likt å lage mat, og ville bli baker da jeg var liten. Nå vil jeg bli kokk, og vil helst gå på Croftholmen, sier Sunniva Johannesen.

Flere kokker

Restaurant og matfaglinjene ved Croftholmen, Hjalmar Johansen og Seljord videregående skole deltar i prosjektet «Vi dekker til fest» på forskjellige ungdomsskoler. Skolene har også åpne dager slik at ungdomsskoleelever kan komme på besøk og ta undervisningslokalene i nærmere øyesyn.

– Vi har med all mat og alt utstyr. Det er veldig mye mer krevende enn å holde en vanlig åpen dag, men her treffer vi dem som virkelig er interessert i faget. Mange elever vil være med på dette, men det er viktig å få med dem som snuser på yrket, sier Sivertsen.

Læreren får ikke fullrost ordningen med to år på skole og to år i lære. Når elevene er står med fagbrevet i hånda ligger verden for deres føtter, mener hun.

– Elevene får lønn i lærlingtiden. Greier de å sette av halvparten til sparing, har de 200 000 kroner i banken når de har tatt fagbrevet. Pengene kan de bruke til å reise og oppleve verden. Når man er utdannet kokk blir det enkelt: En kniv er en kniv, og en potet er en potet alle steder. Faget kan de.

Legges ned

Kokkelærer Sivertsen håper at mange av elevene søker Restaurant og matfag ved Bamble videregående skole. I tillegg til besøket ved Heistad ungdomsskole får også to ungdomsskoler i Bamble besøk av lærlinger og kokkeelever.

– Aller helst håper vi å få nok søkere til at linja kan bestå, selv om vedtaket om å legge ned er tatt.

Linja skal legges ned men ikke før i 2021/22, noe som gir flere kull muligheten til å ta de to første årene av kokkeutdannelsen på den lille videregående skolen på Stathelle. Der fylles to klasser med 15 elever hvert år, etter at kokke- og servitørutdannelsen har fått en liten oppsving. For noen år siden sto kokkelinjene ovenfor en dramatisk nedgang. Kjendiskokker og TV-program som «Hellstrøm rydder opp» fikk deler av skylda, da munnbruken ga inntrykk av et tøft kokkemiljø.

– Linja er populær, og vi har et utrolig godt miljø på den lille skolen vår. Grunntanken er at om du trives med det du gjør, da blir det moro å gå på jobb.

Festmiddag

Prosjektet «Vi dekker til fest» er støttet av Opplæringskontoret OSS & RM, men det er de videregående skolene som tar ansvar for gjennomføringen. NHO Reiseliv og Asko støtter også prosjektet.

Artikkeltags