Ruster opp familiedrevet butikk for 17 millioner

SATSER STORT: – Det blir en betydelig investering for oss. Men vi må satse på det vi er gode på - supermarked med stort vareutvalg, sier Kristian Kalvenes.

SATSER STORT: – Det blir en betydelig investering for oss. Men vi må satse på det vi er gode på - supermarked med stort vareutvalg, sier Kristian Kalvenes.

Artikkelen er over 1 år gammel

PORSGRUNN: Familien har eid og drevet butikken i 54 år. Nå satser de stort for å møte den tøffe konkurransen i dagligvaremarkedet.

DEL

– Vi må satse for å henge med i utviklingen. Vi har ikke noe valg hvis vi skal drive denne type butikk. Det er beinhard konkurranse i dette markedet, og vi taper terreng hvis ikke gjør noe nå, sier Kristian Kalvenes ved Meny Flåtten supermarked.

Han eier og driver dagligvarebutikken sammen med kona. Det var svigerfaren til Kalvenes som startet nærbutikken for 54 år siden, i 1964. 

– Siden starten har butikken blitt bygd ut en rekke ganger, men dette blir nok den siste. Nå tar vi et skikkelig grep, sier kjøpmannen.

UTVIDER OG PUSSER OPP: Butikken skal både pusses opp og utvides med 300 kvadratmeter, og får nå et areal på totalt 1550 kvadratmeter.

UTVIDER OG PUSSER OPP: Butikken skal både pusses opp og utvides med 300 kvadratmeter, og får nå et areal på totalt 1550 kvadratmeter.

Stor investering

Denne uka fikk han tillatelse til å sette i gang med den 300 kvadratmeter store utvidelsen av lokalene, som totalt vil måle 1550 kvadratmeter når butikken står ferdig.

Samtidig skal de ruste opp butikken innvendig, blant annet med nytt ferskvarekjøkken, kjøleavdeling og fruktavdeling.

– Det blir en totalrenovering av hele butikken, sier Kalvene, som anslår investeringen til rundt 17 millioner kroner.

– Det blir en betydelig investering for oss. Men vi må bare satse på det vi er gode på. Vi mener det er behov for et slikt supermarked med stort vareutvalg, ikke bare lavprisbutikker med et mer begrenset utvalg, sier kjøpmannen.

Fall i omsetningen

Totalt er det 48 ansatte i dagligvarebutikken på Flåtten, noe som utgjør 25 årsverk.

– Nå blir det bedre lokaler både for kundene og våre ansatte. Vi gjør denne investeringen for å sikre arbeidsplasser og holde på omsetningen, sier Kalvenes.  

I 2016 solgte butikken varer for 106 millioner. Men i 2017 ble det markant fall i omsetningen.

– Det ble som forventet. Vi falt med 14,5 millioner og endte på rundt 92 millioner i fjor, opplyser Kalvenes.

Bom og andre utfordringer

Kjøpmannen forklarer nedgangen med bomstasjonen som er satt opp like ved butikken, og som har gjort at halve kundemassen nå befinner seg utenfor bomringen.

Men dette alene forklarer ikke hele omsetningsfallet.

– Det har også vært noen stengte veier i området, og det har kommet enda flere matbutikker i Porsgrunn. Men vi tenker ikke så mye på det. Vi fokuserer på framtiden, sier Kalvenes.

Høy butikktetthet

Likevel kan det nå komme enda en ny butikk på Stridsklev, med etableringen av Rema 1000 ved Bryns blomster.

Kalvenes ønsker ikke kommentere den eventuelle nyetableringen i nabolaget spesielt, men på generelt grunnlag er han bekymret for en overetablering av matbutikker i Grenland.

– Ifølge LO Telemark har Grenland nå den høyeste butikktettheten i Norge, sier kjøpmannen. 

– Det er vel bare bra for kundene?

– Nei, for dette går ikke i lengden. Butikker kan ikke gå med underskudd i år etter år.  

Hente inn flere folk

Ved Meny Flåtten er det ingen ansatte som har mistet jobben på grunn av svikten i omsetningen.

– Vi har heldigvis unngått det. Men vi har måttet løse det med at folk som slutter, ikke blir erstattet. Det er jo omsetningen vår som bestemmer hvor mange vi har i jobb. Vi håper å kunne hente inn flere folk etter at vi har rustet opp butikken. Det er målet, sier Kalvenes.

Etter planen skal den totalrenoverte butikken stå ferdig til sommeren.

Artikkeltags