Gå til sidens hovedinnhold

Bensinstasjon måtte stenge på dagen etter at et titalls biler fikk motortrøbbel

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Flere titalls biler kan ha fått motorproblemer etter å ha fylt tanken på 1-2-3-stasjonen på Stridsklev i Porsgrunn.

Bensinstasjonen er i dag stengt.

TA har vært i kontakt med en kvinne som var blant dem som ikke kom langt etter å ha fylt drivstoff ved denne stasjonen.

Hun forteller at det ikke bare var hun som fikk problemer med bilen.

– Selv besøkte jeg stasjonen i halv seks-tiden onsdag kveld, men bor ikke langt unna og fikk derfor ikke problemer med bilen før jeg skulle ut senere på kvelden.

Kvinnen legger til at da bilen stanset og hun tok kontakt med Falck, ble de ikke spesielt overrasket.

– Reaksjonen hans var «jøss, har du også fylt på 1-2-3? Jeg har allerede hentet tre biler og skal hente en bil etterpå også».

Bilen hennes står i dag på et verksted, men har ennå ikke hørt noe fra Statoil etter å ha kontaktet dem.

– Vann i tanken

Kommunikasjonsdirektør i Circle K, Pål Heldaas, bekrefter overfor TA at stasjonen ble stengt onsdag kveld klokken 18.30.

Analysearbeidet ble utført torsdag morgen og prøvene viser at det var vann i bensintanken.

– Vi har entreprenører på stedet nå som vil foreta undersøkelser på alle tankene. For sikkerhets skyld, tømmer vi alle tankene.

Når det gjelder årsaken, er den foreløpig uklar, men kommunikasjonsdirektøren legger til at dette kan skje på en årstid hvor kulda kommer og går.

– Frost er en utfordring med alle stasjoner med undergrunnstanker. Når det er sagt, skjer dette svært sjeldent.

For å forhindre at bensinkunder får drivstoff med vann fra undergrunnstanker, gjør tilsynsmenn hyppige vannpeilinger på tankene. Denne stasjonen ble sist peilet tirsdag 15. november klokken 11.

Tar regningen

Heldaas forteller til TA at ettersom feilen ligger hos dem, er det entydig klart hvem som tar regningen.

– Den regningen tar vi, det er det ingen tvil om.

– Vi har lest av våre målinger som forteller når vanninntrengingen har begynt. Deretter bruker vi det starttidspunktet til å finne alle kundene som har fylt drivstoff fra vanninntrengingen begynte, til vi stengte stasjonen.

Og ettersom dette er en selvbetjent stasjon, vil det være mulig for Circle K å raskt få oversikt over alle kundene ved å lese kortinformasjonen.

– Disse vil vi kontakte fortløpende.

Eksakt hvor mange biler som er berørt, har Circle K i skrivende stund ikke full oversikt over, men ifølge Heldaas, er det snakk om flere titalls biler.

– Dette skjedde på et tidspunkt hvor det er lite trafikk på stasjonen, så vårt grove anslag er at det dreier seg om tjue til femti biler.

Flere tilfeller

Senest fredag forrige uke fikk flere biler havari etter å ha fylt drivstoff ved en Best-stasjon på Bjørkheim i Hordaland. Det kunne avisen BA melde.

Ved denne stasjonen ble det fryktet at diesel og bensin var forvekslet i forbindelse med tankingen. Men et prøvesvar få dager senere, viste at det også her var vann i tanken som var rota til problemet.

Årsaken var at en pakning hadde røket og minst ti biler ble rammet.

Skadene ble anslått til å koste opptil 60 000 kroner å reparere, men ettersom det var vann- og ikke drivstoff-feil som var årsaken, mener Harald Solheim ved Solheim Autoservice og forhandler ved Best bensinstasjon, at skadene nå blir langt mindre enn først antatt.

– Ja, det vil jo ikke bli skader på bilen av dette. Tankene må tappes og man må gjerne ha et nytt bensinfilter på bilen. Men motoren vil nok ikke få store skader som det ville fått dersom det var feil drivstoff, forklarer Solheim til BA, onsdag.