Gå til sidens hovedinnhold

Vestfold vil ha omkamp om Skien som hovedstad

Artikkelen er over 3 år gammel

TØNSBERG: Vestfold vil ha utredet ny regionhovedstad for Telemark og Vestold fra 2023. De ønsker også å få vedtatt navnet Vest-Viken. Alt bestemt på bakrommet og uten politisk debatt i fylkestinget.

Det er enkelte ganger man som journalist opplever ganske rare saksbehandlinger av viktige politiske beslutninger. Det skjedde i fylkestinget i Vestfold torsdag.

For da fylkestinget skulle behandle fullmakt for forhandlingsutvalget til Vestfold, så skjedde dette helt uten debatt. Det ble bare lagt fram et forslag til fullmakt for forhandlingsutvalget, et fellesforslag fra alle partiene i Vestfold fylkesting.

Noe som igjen betyr at de viktige avklaringene er tatt bak lukkede dører og bestemt på gruppemøter og i samtale mellom gruppelederne. Her er den politiske åpenheten helt borte og forlatt.

Ønsker omkamp

I forhandlingsmandatet som forhandlingsutvalget i Vestfold nå har fått, ligger det an til en omkamp om Skien som regionhovedstad.

Man ønsker at fylkesrådmennene skal få fullmakt til å utrede nytt hovedsete fra 2023, et utspill som trolig vil møtes med hoderisting fra fylkespolitikerne i Telemark.

Utspillet vil trolig ikke gjøre forhandlingene enklere i tiden framover.

Steile på navn

Fylkestinget vedtok også at man skal slåss for at Vest-Viken skal være det nye navnet på regionen. Men fylkestinget fikk ikke framlagt anbefalingen fra Språkrådet, om at navnet bør være Vestfold og Telemark. Selv om det er Vestfold fylkeskommune som selv spurte Språkrådet om en anbefaling, der både Vestfold, Telemark, Vest-Viken og Skagerrak var navn som var spilt inn overfor Språkrådet.

Ønsker Buskerudkommuner

I vedtaket i fylkestinget i Vestfold går det også fram at man stiller seg åpne for forhandlinger med kommuner i Buskerud, hvis det er kommuner derifra som måtte ønske det.

TA er kjent med at det allerede er tatt initiativ overfor både Kongsberg kommune og andre kommuner knyttet til Kongsbergregionen og Numedalsregionen. Men dette er gjort i all stillhet for å ikke skape for mye støy.

Null politisk debatt

– Vi ønsker å være løsningsorienterte, rause og konstruktive, vi skal bygge en felles region fra fjord til fjell, sa Høyres Liv Karto, og la fram forlaget fra alle de politikerne partiene.

Og det var det, noe annet ble ikke sagt om de viktige forhandlingene som skal være mellom Telemark og Vestfold.