Mener Høie brøt loven på Rjukan

Helseminister Bent Høie.

Helseminister Bent Høie. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

RJUKAN: Helseminister Bent Høie (H) anklages av Senterpartiet for lovbrudd i salget av Rjukan sykehus.

DEL

– Det er veldig alvorlig når et medlem av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité fra Stortingets talerstol påstår at jeg har brutt loven, sier helseminister Bent Høie (H) til Nationen.

Komitémedlem og stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) mener statsråden kan ha brutt helseforetaksloven i forbindelse med at Sykehuset Telemark i fjor vedtok å selge Rjukan sykehus. Paragraf 32 slår fast at Stortinget må inkluderes når «sykehusvirksomhet» skal selges ut av foretakene.

– Senterpartiet tar feil. Paragraf 32 omhandler sykehusvirksomhet, altså hele virksomheten ved et sykehus. Jeg kan for eksempel ikke selge Sykehuset Telemark sin virksomhet til Aleris og privatisere den offentlige spesialhelsetjenesten. Med sykehusvirksomhet slik det er ment i loven, så handler det om virksomheten og ikke selve bygget, sier helseministeren.

Professor Jan Fridtjof Bernt i juridisk fakultet ved Universitetet i Bergen mener opposisjonen på Stortinget har en god sak.

– Ut fra opplysningene jeg har fått oppgitt, mener jeg statsrådens lovforståelse er svært problematisk. Det fremgår klart at bestemmelsen tar sikte på ethvert salg av sykehus i fungerende stand til andre enn helseforetak, sier Bernt.

Artikkeltags