Politiet vil ikke ha vektere i gatene

KAN GJØRE TILTAK: Politiet kjenner godt til oppholdsstedene til rusmisbrukere, som rundt sosialmedisinsk senter i Kverndalen, der det foregår en del bruk og salg av narkotika. Denne høsten har de gjennom flere aksjoner mot området pågrepet totalt 15 personer, både rusmisbrukere og langere.

KAN GJØRE TILTAK: Politiet kjenner godt til oppholdsstedene til rusmisbrukere, som rundt sosialmedisinsk senter i Kverndalen, der det foregår en del bruk og salg av narkotika. Denne høsten har de gjennom flere aksjoner mot området pågrepet totalt 15 personer, både rusmisbrukere og langere.

Artikkelen er over 5 år gammel

SKIEN: Politiet synes ikke noe om at politikerne i Skien vurderer å ansette vektere for å patruljere sentrumsgatene. De foreslår i stedet mer belysning og penere gater, og ønsker å fjerne benkene i Kverndalen.

DEL

Det er ikke unikt at Skiens politikere ønsker mer synlig politi i gatene. Det ønsker alle, men politiet har ikke nok ressurser. Det var beskjeden fra Tor Egil Syvertsen, sjef ved Grenland politistasjon, da han i forrige uke gjestet teknisk hovedutvalg.

Han var invitert for å si noe om politiets innsats for å slå ned på den åpenlyse narkotikaomsetningen i Skien sentrum.

B-POLITI

Politikerne i utvalget har vært kritiske til at politiet ikke er nok til stede i sentrum, og har vært inne på tanken om å ansette vektere til å patruljere gatene.

– De er ikke noe nytt at kommuner i ulike sammenhenger bruker vektere, både på store kjøpesentre og på Nav-bygg i Skien og Porsgrunn. Men hvis man tenker bruk av vektere som en slags b-politi, unnskyld uttrykket, i Skien sentrum, så er ikke det vår definitive anbefaling, sa Syvertsen til politikerne.

FRUSTRERT

Det var Signy Gjærum (V) som tok opp saken i et møte tidligere i høst. Hun fikk bred støtte for sin frustrasjon over at kommunen satser mye på å gjøre sentrum attraktivt, samtidig som åpent narkosalg truer med å gjøre sentrumsgatene utrygge.

Gjærum har blitt kontaktet av flere næringsdrivende som reagerer på problemet, og som mener det holder folk borte og ødelegger for handelen.

Syvertsen er klar på at vektere ikke er noen erstatning for politiets egne folk.

– IKKE RADIKAL ØKNING

– Vi synes ikke det er riktig. Vi har mye mer sans for at man varsler politiet, og vi responderer og tar sånne henvendelser på alvor, sier stasjonssjefen.

Han peker på at vektere har svært begrenset mulighet og myndighet i forhold til politiet. Det gjelder både begrensing og forebygging av kriminalitet, og muligheten til å ta grep når situasjoner oppstår.

– Når man ser på statistikken for de fem siste årene, så kan vi si at det ikke er noen radikal økning i kriminalitetsgruppene som man skulle tro at narkomisbrukere eller andre rusmisbrukere står for i sentrum, sier Syvertsen.

Han understreker at den kriminaliteten som finnes, merkes svært lite av vanlige borgere.

HAR PÅGREPET 15

Politiet har i høst hatt en rekke aksjoner mot området rundt sosialmedisinsk senter i Kverndalen.

Der vet de at det foregår en del kjøp og salg av narkotika, fordi rusmisbrukere går dit for å få metadon. Totalt har de pågrepet 15 personer.

– Det har i hovedsakelig vært brukere, noen i besittelse av illegale rusmidler, men vi har også avdekket og pågrepet et par selgere.

OGSÅ SALG

Det underbygger mistanken om at det ikke bare er bruk, men også salg der, sier Syvertsen.

I stedet for å forvente mer politi i gatene, pekte han hva kommunen selv kan gjøre.

Politirådet har foreslått at kommunen fjerner sittegrupper i Kverndalen, for å skape et mindre attraktivt oppholdssted for misbrukere.

– Det finnes tiltak man kan gjøre, som å fjerne benker, gjøre det penere, og sette opp gatelys. Vi ser at dersom det er tiltalende og innbydende i området, har det i seg selv en forebyggende effekt, sier han.

– Så kan man si at man da bare forflytter problemet, men man fjerner det i hvert fall fra de mest benyttede offentlige stedene i sentrum, poengterer han avslutningsvis.

Artikkeltags