Politiet ble oppringt av en fortvilt mor, som hadde avtalt at hun skulle hente datteren etter skoledagens slutt på Kviteseid ungdomsskole.

- Men jeg tør ikke gå av huset på grunn av naboens schæfer, en hannhund. Hver gang jeg åpner døra og titter ut, er hunden der, gjør og bjeffer som rasende. Jeg tør ikke ta risken på å prøve å spurte bort til bilen vår, fortalte den redde kvinnen til politifolkene.

BEVÆPNET UTRYKNING

På grunn av lignende episoder med den samme hunden flere ganger tidligere, fikk lensmann Geir Lid av politimesteren i Telemark klarert væpnet utrykning med revolver. Med på utrykningen var hans bror, polititjenestemannen Tore Dag Lid.

- Vi hentet jenta i vår sivile tjenestebil, og kjørte henne hjem. Men da vi prøvde å gå ut av bilen, kom schæferen jagende i full fart fra huset på andre siden av den smale bygdeveien, og vi måtte bare søke tilflukt i bilen. Også en annen schæfer, en tispe, oppførte seg truende, men var på langt nær så aggressiv som hannhunden, forteller Lid.

- Etter at vi hadde sittet i bilen en stund, og hundene hadde trukket seg tilbake til huset, prøvde vi å gå ut av bilen på ny. Men schæferen vendte øyeblikkelig tilbake i et nytt, frenetisk angrep. Da fant jeg at det ikke var annet å gjøre enn å skyte hunden. Den ble ikke drept av det første skuddet, og jeg avlivet den med et hodeskudd. Synd at episoden skulle ende slik. Det var en stor og flott hund, men det var ikke mulig å få noen som helst kontroll på den. Først etter at hunden var død, kunne jenta ta seg ut av bilen og komme seg i hus, sier Geir Lid.

INGEN HJEMME

- Hadde kvinnen som eier de i alt fire hundene som befinner seg på garden vært til stede, kunne det endt mindre dramatisk. Men hundeeieren viste seg dessverre ikke.

Ifølge Lid rømte de to bikkjene fra hundegården ved å grave seg ut under gjerdet. En tredje schæfer pluss en hund av blandingsrase befant seg også i hundegården, men var sikret med lenke.

- Vi er siden i våres blitt tilkalt flere ganger til eiendommen av engstelige naboer, fordi en eller flere av schæferne har løpt løse, og har vist aggressiv adferd. En gang ble en mindre hund nesten revet i stykker av den nå avlivede schæferen. Hundeholdet har åpenbart skapt store problemer for naboskapet. Når folk sågar blir sperret inne av hundene, som i går, må det reageres, selv om jeg beklager at det måtte en avlivning til, sier Geir Lid.

Eieren av hundene, en kvinne i trettiårene, flyttet til søsteren på garden for noen måneder siden. Hundeeieren bor nå alene på stedet. Sammen med sine firbente venner, som altså naboskapet har hatt store vansker med å komme på godfot med.

Den avlivede schæferen ble brakt til veterinæren i Kviteseid. Hva som vil skje videre i affæren, blir en sak for politijuristene.

Kvinnen må være forberedt på å bli bøtelagt for ikke å ha sikret hundene sin godt nok fra å rømme hundegården. Naboene har i friskt minne tragedien som skjedde med en liten skolegutt et annet sted i Norge for snart et par år siden. Han ble revet i hjel av rasende bikkjer som var kommet seg ut av en altfor dårlig sikret hundeinnhegning.