- Politiet fulgte ikke opp beviser

Artikkelen er over 11 år gammel

SKIEN: Privatetterforsker Tore Sandberg mener politiet satt med beviser som pekte i retning av at andre personer enn Åge Vidar Fjell (55) tok livet av naboen Olav Fjeld i Kilebygda vinteren 1990.

DEL

- På et tidlig tidspunkt i etterforskningen satt politiet med beviser som burde ledet interessen i helt andre retninger enn Åge. Det er ikke funnet noen tekniske bevis som knytter Åge til drapet, sier Tore Sandberg.

Fredag denne uken går den kjente privatetterforskeren ut i Se & Hør og utdyper hvorfor han mener Åge Vidar Fjell ble uskydlig dømt for drapet på naboen Olav Fjeld i februar 1990. I gårsdagens utgave av Se & Hør fikk leserne anledning til å sette seg inn i drapssaken som rystet Grenland for snart 17 år siden.

FENGSEL OG SIKRING

13. februar 1990 ble gårdbrukeren Olav Fjeld funnet drept i sin egen bolig i Høydalsveien i Kilebygda. Obduksjon av den avdøde viste at Fjeld ble tatt av dage ved 18-tiden lørdag 10. februar. 10. september samme år ble Åge Vidar Fjell dømt til syv års fengsel og inntil 10 års sikring for drapet.

- Etter å ha jobbet med denne saken i tre-fire år har jeg avdekket flere forhold som tilsier at det ikke var Åge som drepte Olav Fjeld, sier Tore Sandberg.

FOTAVTRYKK

Han viser blant annet til at politiet fant et fotavtrykk i en blodpøl i den avdødes bolig. Politiet greide aldri å knytte dette fotavtrykket til Åge Vidar Fjell.

- Det er ikke tvil om at gjerningsmannen eller gjerningsmennene må ha fått blod på seg i forbindelse med drapet. Politiet fant aldri blod fra den avdøde på Åge. Olav Fjeld ble også skutt med en hagle, men det ble aldri funnet hagleslam på klærne til Åge, forklarer Tore Sandberg, som ikke utelukker at det kan ha vært flere gjerningsmenn.

BILSPOR

Privatetterforskeren viser også til at politiet fant spinnespor etter en bil på veien som fører opp til den avdødes bolig.

- Det snødde ikke den dagen drapet ble begått, men da politiet fant den avdøde 13. februar hadde det kommet snø. Spinnesporene etter en bil ble funnet under snøen, men til tross for det heter det i politiets dokumenter at de antar sporene stammer fra en politibil. Det setter jeg et stort spørsmålstegn ved, sier Sandberg.

Han reagerer også på et oppslag i Dagbladet noen dager etter drapet.

- FORHÅNDSDØMT I MEDIA

- Dagbladet skrev at Åge skulle ha ringt rundt og fortalt at Olav Fjeld var skutt allerede før politiet bekreftet denne opplysningen. Det er feil. Det var politiet som reiste hjem til Åge og fortalte at Fjeld var død. Måten Åge ble fremstilt på i media, både med navn og bilde, gjorde at han var forhåndsdømt før rettssaken, mener Tore Sandberg.

Personligheten og atferden til Åge Vidar Fjell er også forhold som gjør at Sandberg mener han er uskyldig dømt. Etter å ha sonet tre år av dommen i Ila fengsel, ble Åge Vidar Fjell flyttet til psykiatrisk avdeling ved daværende Telemark sentralsykehus i 1994. Dette som en del av Prosjekt felles fremtid (PROFF) i Sandefjord. Ansatte i PROFF bet seg merke i at Fjell ikke overholdt alle husreglene og blant annet sto opp om natten for å smøre seg mat. Ved flere anledninger ble de ansatte møtt av et kjøkken tilgriset med makrell i tomat om morgenen.

UTEN ADVOKAT

- Åge er ikke typen som tenker så mye over hva han gjør og hvorfor han gjør det. Han ville ikke bevisst gått inn for å skjule spor etter et drap, mener Sandberg, som også reagerer på at Fjell satt 55-60 timer i politiavhør uten advokat tilstede.

- Åge kom som kjent med en tilståelse, men spørsmålet er om en slik tilståelse er kontrollerbar og om det faktisk er hold i det han fortalte politiet, sier Tore Sandberg.

Artikkeltags