Det er en hytteeier og erfaren fisker som har tatt kontakt med TA for å fortelle om det han kaller en liten sensasjon.

Det var i området mellom Auenlandet, Bukkøya og Karisholmane at den blåfinnede tunfisken lekte seg.

- Makrellstørjen er ikke blitt sett i området her siden 50-tallet. Nå hoppet de så plaskene lød over hele fjorden gjennom hele lørdagen, og litt på søndag, også, sier TA-tipseren.

SETT UTENFOR STAVERN

Seniorforsker Leif Nøttestad ved Havforskningsinstituttet blir i fyr og flamme når TA tar kontakt med ham om observasjonen. Han er bestandsansvarlig for makrellstørja og den i Norge som har best oversikt over arten.

- Det kan nok stemme! Dette er den andre observasjon som er gjort. Det er sannsynligvis flere stimer som har beita i disse områdene. Det er bra med makrell der nå, som nok har virket tiltrekkende på størja, sier Leif Nøttestad.

24. juli kunne Sandefjords blad fortelle om en lignende hendelse utenfor Stavern et par dager tidligere.

- De hadde vært ute og fisket makrell, og sett en god del makrellstørjer. De hadde vært høyt oppi overflaten, sikkert på jakt etter makrellen, mener Nøttestad.

Det var de nok i helga, også, for vår tipser kan fortelle om godt makrellfiske.

- Jeg fikk i hvert fall 25 stykker i garnet her om dagen. Markrellstørja får god fart, så de har kanskje jaget makrellen opp siden de hoppet så mye. Det var forskjellige størrelser på fisken, men de største var et par meter lange, i hvert fall, sier han.

TRUET ART

Makrellstørjen kan bli opp til 500 kilo tung, og er svært ettertraktet på det internasjonale markedet for rå sushi og sashimi. Den fiskes med snurpenot og line, stang, drivgarn og fiskefeller. En enkelt makrellstørje kan omsettes for flere millioner kroner. Verdensrekorden ble satt i januar 2013. Da ble én størje omsatt på Tsukiji fiskemarked i Tokyo for 10 millioner norske kroner.

Det er veldig spesielt at observasjonene i Skagerrak gjøres nå. I år er det nemlig lov med kommersiell fiske igjen, etter at all fiske på makrellstørjen ble forbudt i Norge i 2008. Bakgrunnen for forbudet var overfiske. Kvoten ble også satt ned internasjonalt, og tiltaket ser ut til å ha virket. I år ble forbudet opphevet.

- Bestanden har begynt å ta seg opp igjen. I dag dro den eneste båten som har fått det første tilsagnet på makrellstørjen, ut for ål fiske på Vestlandet, nærmere bestemt utenfor Sogn og Fjordane, forteller forskeren.

Det er nemlig på denne tida at man treffer på fisken utenfor Vestlandet og nordover.

- Årtes kvote for den ene båten, er på 30 tonn, opplyser Nøttestad.

VIL HA DOKUMENTASJON

Vår tipser nøt synet av markrellstørja fra hytta si, men han forteller at flere båter samlet seg på vannet.

Hvis du var en av dem, vil vi gjerne høre fra deg om du tok bilder eller video av fisken.

Det vil gjerne Nøttestad, også. Han forteller at tidligere så man at det var to ulike komponenter av fisken langs norskekysten.

- De yngste, som veide mindre enn 50 kilo, svømte sørover. Mens de som var eldre, og større, de dro nordover. Det er mulig dette mønsteret gjentar seg nå. Derfor er vi interessert i å vite størrelsen på de individene som blir observert, sier en håpefull forsker.

- Hvis noen ser noe som ser ut som en kjempestor fisk langs Norges kyst, så er vi interessert i alle typer dokumentasjon, sier Leif Nøttestad.