– Plassert i narkoreir

Den 19 år gamle kvinnen føler seg ikke trygg om natta i leiligheten sin.

Den 19 år gamle kvinnen føler seg ikke trygg om natta i leiligheten sin. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

SKIEN: En 19 år gammel autistisk kvinne, som også har asbergers syndrom og ad/hd, ventet lenge på at kommunen skulle finne bolig til henne. Da hun nylig fikk tildelt en leilighet, var det i en bygning hvor naboene er rusmisbrukere.

DEL

Den 19 år gamle kvinnen er fortvilet over bosituasjonen, som gjør henne utrygg.

– Leiligheten er grei nok. Den er kjempefin. Men det største problemet er alle sprøytespissene som naboene kaster utenfor her, og at de bråker og hyler, sier kvinnen, som vil være anonym.

Det var for få dager siden at kvinnen flytta inn i leiligheten hun er blitt tildelt av boligkontoret i Skien kommune. Faren hennes var med på innflyttinga, og han sov også i leiligheten til dattera den første natta. Faren er like oppgitt som dattera.Han forteller at de ble holdt våkne av mye bråk allerede den første natta.

– BLIR UTRYGG

– Vi hadde noen søppelsekker utenfor her i forbindelse med at vi flytta inn, og der hadde de rotet alt utover. Når det har tatt så lang tid å få leilighet, så har boligkontoret i Skien kommune klart å plassere henne i et bygg hvor det også bor slitne narkomane. Det gjør henne voldsomt usikker, sier faren.

Den 19 år gamle kvinnen forteller at det til alle døgnets tider er stor trafikk av andre rusmisbrukere til naboleiligheten.

– Det verste er at jeg ikke føler meg trygg om natta, for man vet jo aldri hva sånne personer kan finne på. Dagen etter den første natta, da jeg var alene her, var det ei dame som begynte å skrike fra naboleiligheten. Og så kaster de småstein på rutene, og av og til treffer de mine ruter. Når folk ruser seg hele natta så bråker de mye, sier kvinnen.

– HAR SENDT KLAGE

Kvinnens hjelpeverge er heller ikke fornøyd med situasjonen.

– At hun ikke føler seg trygg, og at hun føler at hun ikke kan ha besøk av familie fordi det ligger sprøytespisser utenfor her, er overhodet ikke bra. Jeg har sendt en klage, og det hun forteller nå gjør at jeg vil sende en ny klage i saken, sier hjelpevergen. Kvinnens stemor påpeker at stedattera hennes allerede er plaget av angst.

– Hun har mye angst fra før, så dette gjør jo ikke akkurat ting bedre, mener stemora.

– JOBBER MED SAKEN

Advokat Svein Hermansen i Skien kommune sier at de er kjent med denne konkrete saken og at det jobbes med å finne ei løsning på kvinnens bosituasjon.

– Dette er ikke ideelt, og dette er noe vi nå prøver å løse, uten at jeg kan gå i detaljer på det. Men ingen skal jo ha det sånn, sier Hermansen. Han understreker at de som bor i de kommunale boligene må innrette seg etter de samme ordensreglene som alle andre der hvor de bor.

BEGRENSET ANTALL

– Det er dessverre ikke til å unngå at vi blant våre boligsøkende som ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet selv, så har vi folk med ulike problemer som alt fra rus til psykiatri, som kan være til sjenanse for andre. Systemet er sånn at uansett hva våre klienter har av problemer, så må de uansett innordne seg etter gjeldende husregler eller borettslagsregler der de bor. Men det er dessverre ikke alltid at alle gjør det, sier Hermansen.

Han legger til at kommunen også har et begrenset antall boliger som de kan tilby til de som trenger det.

Artikkeltags