Mange synes kanskje de har fått så mye penger på kontoen at de har råd til å sløse litt. Det kan være lurt å legge en plan for hvordan de ekstra kronene skal brukes.

Administrerende direktør Leif Magne Andersen i KLP Banken har noen tips til hvordan du får mest mulig ut av pengene:

Betale regninger: Har du ubetalte regninger liggende, bør du prioritere disse. Først gjør du opp med staten, som er den strengeste kreditoren. Har du betalt ferien med kredittkort, så lønner det seg å nedbetale denne slik at svindyre rentekostnader ikke løper.

Sett av et beløp til sparing: Ikke la alle pengene bli stående på brukskontoen. Da forsvinner de veldig lett inn i det daglige forbruket.

Sett penger på en sparekonto i banken som en reserve. Du bør ha 1-3 månedslønner i reserve i banken. Har du penger til overs, kan du vurdere å nedbetale gjeld eller spare langsiktig i aksjefond. For de under 34 år er BSU en av de beste spareordningene.

Lag et feriebudsjett: Lag en plan for hvor mye penger du vil bruke på ferie. Du får mer ut av pengene, og unngår problemer etter ferien når regningene tikker inn.

Best valutakurs: Betal alltid i lokal valuta i utlandet, ikke i norske kroner. Da får du best vekslingskurs.

Rabatter og medlemsfordeler: Bruk rabatter og medlemsfordeler gjennom for eksempel jobb, fagforening eller organisasjon når du bestiller hotell, leiebil, feriehus, ferge, camping eller aktiviteter. Her kan det være en del penger å spare. (ANB)