Muligheten til å betale med kort uten å taste inn koden har eksistert i tre år. I 2014 ble de første kontaktløse betalingskortene lansert av norske banker og allerede i 2015 hadde DNB utstedt over 1,5 millioner kort med denne funksjonen.

Men det er ikke før nå at løsningen begynner å bli mer brukt.

– Vi bytter kontinuerlig ut VISA debetkort, så i dag er de fleste kort kontaktløse, sier Vidar Korsberg Dalsbø, kommunikasjonsrådgiver i DNB.

Enkelt og lettvint

Wenche-Beate Moldeklev Erlandsen, daglig leder på Narvesen på Hvaltorvet, har hatt kontaktløs betaling i sin Narvesen-butikk. Hun synes løsningen er effektiv.

– Det er en enkel og lettvint løsning som gjør at det går kjapt å betale, sier hun.

Men det er ikke utelukkende positivt med den kjappe betalingsløsningen.

KONTAKTLØS BETALING

  • Lansert i 2014
  • DNB hadde allerede i 2015 utstedt over 1,5 milllioner kort med funksjonen
  • Se etter WiFi-symbolet for å se om kortet ditt er klart for kontaktløs betaling
  • Betaling: Legg kortet på skjermen på terminalen og vent på bekreftelse

Fare for svindel

Erlandsen forteller at det en gang kom en kunde som skulle betale for varene sine, og som ville bruke kontaktløs betaling.

– Han prøvde å betale med kortet mot skjermen, men det var ikke aktivert for funksjonen. Da jeg ba han om å taste koden nektet han, og sa at han hadde glemt den.

Senere fant Erlandsen ut at kortet var stjålet, og at mannen forsøkte å betale for varene uten å slå inn koden.

Dalsbø i DNB sier at det generelt er lite svindel med kontaktløse kort.

– Det har sannsynligvis sammenheng med at beløpene man kan få ut er svært små målt opp mot straffen for å bli tatt. Alle som har kort må være bevisste på at kjeltringer er på ferde, og at om man mister kortet, er det viktig å få det sperret så raskt som mulig.

Kommunikasjonsrådgiveren sier også at man med jevne mellomrom blir bedt om å taste inn PIN-koden selv om beløpet ikke er over 200 kroner, nettopp for å forsikre seg om at det er den korrekte eieren som bruker kortet.