Det mener Ola Øyvind Hoel, pensjonert politiførstebetjent og IKT-koordinator ved Nordre Buskerud politidistrikt. I går holdt han foredrag for foreldre om nettbruk og SMS i fritidsparken i Skien.

Hoel hadde med seg mange eksempler fra hjemmesider og fra tekstmeldinger som ungdom hadde skrevet. Han viste blant annet til en elleve år gammel jente som hadde egen hjemmeside der hun skrev helt åpen om seg selv, sin familie, sine interesser og musikksmak. I tillegg hadde hun oppgitt både epostadressen sin og mobilnummeret sitt.

PEDOFILE LETER PÅ NETT

Ifølge Hoel er dette et lett bytte for pedofile, som opererer på nettet. Hoel mener mange av de pedofile, har lært seg ungdommens språk, de har innsikt i hester, fotball og hva slags type musikk de unge liker.

- Dermed svarer «Brian på 14». Jeg liker det samme som deg og har samme favorittmusikk, og kontakten er oppnådd. Men du aner ikke hvem som sitter i den andre enden, advarer Hoel.

Ifølge den pensjonerte politietterforskeren har de pedofile samlet seg på nettet.

FOR MYE EKSPONERING

Han mener alle bør være mer forsiktig med altfor mye eksponering på nettet, det være seg privat informasjon og intime bilder.

Han mener det ikke er lurt av unge jenter å legge ut lettkledde bilder av seg selv eller sende dem inn til nettsteder som har konkurranser. Han sier det svært enkelt å kopiere disse bildene.

Ifølge Hoel kan informasjon som er lagt ut i ungdomstida forfølge en person i voksen alder, og det kan blant annet bli problemer når en skal søke jobb.

Mange unge i dag bruker webkamera, og kan snakke direkte med personen mens de ser han eller hun. Han sier nettet har overtatt for den vanlige hustelefonen for ungdom. Det kan ha sine fordeler, men det er også en fare fordi informasjonen ligger der tilgjengelig for alle.

CHATTING

Ifølge Hoel har chatting blitt mer vanlig enn e-post. fordi det går raskere. Men de aller fleste ungdommer chatter med jevnaldrende eller noen de kjenner.

Han advarer jenter mot å kle av seg foran kamera, og sier gutten ikke bør oppfordre til det hvis han er glad i jenta. Forhold i tenåra tar ofte slutt, og nakenbilder kan seinere misbrukes som hevn.

Telenor og Røde Kors har egen hjemmeside om nettvettbruk. Hoel oppfordrer alle til å lese den før de kaster seg ut i den store nettverden.