Utfluktene skjedde tidligere denne måneden.

- Nei, nå kan de ikke få mer. De blir så tjukke, sukker en smilende geite-eier, Bjørg Minnesjord Solheim. To tåteflasker med melk var da gått med, alt tørrforet var spist opp og kakeboksen, som tidligere hadde vært full av brødskalker, var nå tom.

- Jeg vil gi mer brød, sier Kaja Kasin Aase (3) fra Flatdal. Det lille, hvite dyret med horn i panna, som står ved siden av Kaja, ser også ut til å ønske at så skal skje.

IVRIGE

Geiteflokken i den store innhegningen på gården Midt-Svartdal har fått 13 nye medlemmer for anledningen - fra Seljord heildagsbarnehage. Ivrige medlemmer, med små hender som gjerne vil klappe.

Geitene er tålmodige så lenge det er mat å få, men finner det tryggest i å søke tilflukt i et lite skjul litt lengre unna når det er slutt på godbitene. I skjulet er det geitebukken «Svein» (4) som råder, og med et vaktsomt blikk følger han med på turmultene.

GEIT PÅ TIMEPLANEN

I forkant av Dyrsku'n i fjor stod geit som tema for de yngste barna i barnehagen. Det ble laget tegninger, sunget sanger og fortalt om dyra, forteller pedagogisk leder, Grethe Skoglund.

- I tillegg fikk vi tak i ordentlig geitemelk, som vi lagde geiteost av. Biten som stod igjen var å se geitene i levende live, og det syntes vi passet godt nå på våren. Da får ungene se geitekillinger også, sier Skoglund.

På gården til Minnesjord Solheim var de alle velkomne, og flere foreldre var også med som sjåfører.

FINE TEPPER

Geitene til Minnesjord Solheim er av det sjeldne slaget mohairgeiter, og foreløpig er det ikke så mange av dem i landet.

- De er ikke melkegeiter, men de er flinke til å rydde i kulturlandskapet. Jeg bruker mohair til veving, strikking - til videreforedling, forteller Minnesjord Solheim.

Håndverkeren har sitt eget verksted over geitefjøset. Der fikk ungene anledning til å se hvordan mohair blir brukt til å lage garn, som igjen blir til fine tepper blant annet.

- Det var veldig mykt, kunne Elisabeth Nilsen Østensen (3) fortelle, etter å ha kjent oppi en korg full av mohair fra nyklipte geiter.

FORNØYDE

At det var stas for barna å være på besøk på en gård med geiter var tydelig å se. Litt mer skummelt var det å snakke med en fremmed journalist, men hodenikking fungerer også godt som svar.

Så ut fra antallet nikkende hoder på spørsmål om geitene var fine, er nok konklusjon den at også geiter er noen ålreite dyr.