I dag sier de ja eller nei til valg av ny kirke

Håper fortsatt: Komitéen for gjenoppbygging har ikke gitt opp håpet om at Østre Porsgrunn kirke kan se slik ut i framtiden.

Håper fortsatt: Komitéen for gjenoppbygging har ikke gitt opp håpet om at Østre Porsgrunn kirke kan se slik ut i framtiden. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: – Flertallet som søndag stemte for en gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke, var så stort og tydelig at fellesrådet ikke kan ignorere hva folket sier.

DEL

Det sier Knut Kallhovde, som representerer komiteen for gjenoppbygging. Etter søndagens gudstjeneste i kirkestua, ble det holdt avstemning over teksten: Medlemmene av Porsgrunn menighet ønsker en gjenoppføring av Østre Porsgrunn kirke. Planarbeidet for alternative kirkebygg avsluttes, og utredning av kirken igangsettes så snart som mulig». 205 stemte for gjenoppføring eller rekonstruksjon. 124 stemte mot.

– Ikke avgjørende

– Flertallet er ikke så dominerende at det vil få avgjørende betydning, uttalte fellesrådsleder Ole J. Dahle til TA mandag.

– Resultatet viser tydelig hva flertallet av folket mener. Hvis fellesrådet ikke tar hensyn til hva flertallet mener, er det et meget alvorlig brudd på demokratiske prinsipper, sier Kallhovde.

– Denne saken blir ikke avgjort i dag om fellesrådet slutter seg til juryens valg av ny kirke. Fellesrådet vil få et alvorlig tillitsproblem i menigheten og befolkningen om de underskriver avtaler uten å ta hensyn til avstemningsresultatet, presiserer han.

– En meningsytring

Dahle sier til TA mandag kveld at avstemningen har betydning.

– Men i den forstand at den er en meningsytring. Vi mener spørsmålet om gjenoppbygging eller ny kirke, ble avgjort i fjor. Da gikk fellesrådet for et nytt prosjekt, sier Dahle.

– Hvor dominerende skulle flertallet vært søndag hvis det skulle hatt avgjørende betydning videre?

– Det har jeg ikke gjort meg en oppfatning om, sier Dahle.

– Det var totalt 330 som sa sin mening søndag. Under siste kirkevalg, stemte 1000 mennesker. Til sammenlikning deltok en tredjedel på den siste avstemningen. Jeg tolker det slik at resten er fornøyde med prosessen.

– Hvordan er stemningen nå etter at juryen har kåret vinneren?

– Jeg tror mange ser at vinnerutkastet kan bli flott, sier Dahle.

– Overbevisende

Talsperson for de 31 som krevde avstemningen, Gunnar Hopen, synes flertallet for gjenoppbygging var overbevisende.

– Etter gudstjenesten fikk arkitektfirmaet 30 minutter til å presentere vinnerforslaget, mens vi fikk tre-fire minutter. Det er en tidsfordeling vi reagerer på. Til å være et menighetsmøte, var søndagens oppmøte historisk godt. Vi har en forventning om at avstemningen blir vektlagt, sier Hopen.

Artikkeltags