Gå til sidens hovedinnhold

- Det har vært en lang og humpete vei, men endelig er vi er her

Artikkelen er over 3 år gammel

PORSGRUNN: I høytidelige former og i mange vitners nærvær ble grunnsteinen for nye Østre Porsgrunn kirke og prosjektet «Reis opp» lagt ned i tett snødrev søndag.

Grunnsteinen til nye Østre Porsgrunn kirke ble satt ned i korpartiet på den nye kirken, og representerer naturligvis en viktig milepæl.

Biskop Stein Reinertsen var på plass i det som ble hans første grunnsteinsnedleggelse i rollen. Den høytidelige markeringen trakk også mange til kirkehaugen, anslagsvis et par hundre.

– Historisk dag

Reinertsen uttalte til TA tidligere i uka at den nye kirka har blitt utformet med stor kompetanse av arkitekter og at den vil være tjenlig for menighetens behov.

Som kjent har den likevel skapt et voldsomt engasjement og også fortvilelse og hard kamp fra dem som har kjempet for en gjenoppreisning av den gamle. Helt siden 11. april 2011 da den brant ned til grunnen, og fram til dags dato.

(Artikkelen fortsetter uner bildet)

 

– Jeg er sikker på at befolkning vil bli glad i bygningen etter hvert, og det er en glede for meg å være med på at den reises, sa biskopen til TA.

– Gratulerer med dagen. Det er imponerende å se et sånt oppmøte her i dag, og det lover godt. Det har vært en lang vandring fra den tragiske natten tilbake i 2011, sa biskopen i sin tale til de frammøte.

Ordfører Robin Kåss benyttet også anledningen til å gratulere biskopen og Porsgrunn menighet og ønsket lykke til videre på ferden. 

– Politikere har lett for å ta i bruk ordet «historisk», men i dette tilfellet er det definitivt på sin plass. En helt spesiell seremoni på den 11. vårdagen i 2018, sa Kåss, mens kulda beit og snøen dalte over byggeplassen.

(Artikkelen fortsetter uner bildet)

 

Alt klart i 2019

Ferdigstillelse av nye Østre Porsgrunn kirke, som altså får et helt nytt uttrykk, skal etter planen skje rundt St. Hans neste år.

– 1. september har vi planlagt innvielsesgudstjeneste, opplyste kirkesjef Johannes Sørhaug.

Sørhaug la på ingen måte skjul på at det har vært en lang og til tider humpete vei til der de er i dag.

– Denne dagen har vi sett fram til lenge. Dette markerer at vi er skikkelig i gang. Om en måneds tid starter de med reisverket her, og etter sommeren skal bygget være tett, fortalte Sørhaug.

Totalprisen på den nye kirken er nær 98 millioner kroner og finansieres blant annet med 53,6 millioner i forsikringsoppgjør, 8,6 millioner i egenfinansiering samt kommunal støtte på 15 millioner kroner.