I dag må han svare for terroranklagene

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN/OSLO: I dag starter rettsaken mot den 30 år gamle terrortiltalte norsksomalieren fra Skien.

DEL

30-åringen som vokste opp hos sin onkel på Gulset i Skien, er tiltalt etter den såkalte terrorparagrafen fordi han fra juni 2013 frem til mai 2014, skal ha sverget troskap til og kriget for terrororganisasjonen ISIL i Syria.

Skiensmannen er den første nordmannen som blir tiltalt for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS.

Det er satt av fem uker til rettsaken som starter tirsdag i Oslo tingrett.

TA skrev i mai i fjor at norsksomalieren under ungdomstiden i Skien skal ha drevet aktivt med flere typer kampsport. Kunnskapen herfra skal han formidlet videre til andre Syria-krigere. Det forteller kilder til TA. Kamptreningen skal ha foregått i treningsleirer i det borgerkrigsherjede landet.

VG skrev sist helg at 30-åringen er dømt for flere voldstilfeller i ungdommen.

NEKTER

Ifølge tiltalen skal gulsetmannen i mai 2014 ha fått tillatelse til å dra hjem til Norge under forutsetning av at han returnerte til Syria igjen. Etter at han returnerte til landet skal skiensmannen ha blitt holdt under kontinuerlig overvåkning av Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som mener at 30-åringen forberedte ny aktiv tjeneste for ISIL.

Det er advokat Fredrik Schøne Brodwall som skal forsvare skiensmannen. Ifølge Brodwall vil hans klient nekte straffskyld.

Ved siden av 30-åringen på tiltalebenken sitter et norskalbansk brødrepar. Ifølge PST skal den ene av disse også ha deltatt i krigen i Syria. Den andre er tiltalt for å ha forsøkt å skaffe til veie krigsutstyr i Norge. Norskalbanerne er brødrene til Egzon Avdyli som ble drept i Syria i fjor.

De tiltalte risikerer seks års fengsel hvis de blir funnet skyldige.

AVBILDET MED BASTIAN VASQUEZ

Verken Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller aktor, førstestatsadvokat Jan Glent, vil kommentere saken overfor NTB, men ifølge tidligere medieomtaler er det gjort et betydelig etterforskningsarbeid forut for at den endelige tiltalen ble tatt ut.

Dagsavisen skrev da tiltalen ble tatt ut i januar at påtalemyndigheten bygger saken på beviser innhentet gjennom avlytting av hus, biler, mobiltelefoner, samt beslag av telefoner, datamaskiner og eksterne harddisker.

I bevismaterialet skal det dessuten være store mengder jihad-bilder av skiensmannen og den eldste av brødrene sammen med norsk-chilenske Bastian Vasquez fra Skien.

På bildene er de to også sammen med norsk-tsjetsjenske Abu Aluevitsj Edelbiev, som ble drept i et bombeangrep i Syria i desember.

Alle de tre mennene ble arrestert i en koordinert politiaksjon 26. og 27. mai i år. De tre har vært en del av islamistmiljøet på Østlandet som i dag kalles Profetens Ummah.

Artikkeltags