Fikk strenge straffer for narkotikasalg på det mørke nettet

AKSJONERTE: Den 8. juni i 2015 gikk politiet inn i huset til den ene 32-åringen i Skien. Her fant de en hasjplantasje, som de tre tiltalte aldri rakk høste av.

AKSJONERTE: Den 8. juni i 2015 gikk politiet inn i huset til den ene 32-åringen i Skien. Her fant de en hasjplantasje, som de tre tiltalte aldri rakk høste av. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

OSLO: Tre telemarkinger er dømt til strenge straffer for omfattende narkotikasalg på det mørke nettet.

DEL

Oslo tingrett har dømt en 33-åring som opprinnelig er fra Skien til seks års fengsel. En 32-åring fra Skien og en 32-åring fra Telemark er begge dømt til fem års fengsel. Alle tre kan trekke fra 205 dager som de allerede har sittet i varetekt. Videre får alle tre inndratt 400 000 kroner hver.

LES OGSÅ:

Risikerer årevis i fengsel for narkosalg på det mørke nettet

23-årig hasjkjøper lånte andres adresser mot betaling

Fikk inn store beløp på bankkontoene

Tatt på fersken da han postet narkotika som politiet bestilte på nettet 

33-åringen vil anke

– Jeg er sterkt uenig i dommen, og den vil bli anket, sier advokat Hans Olav Bytingsvik, som er 33-åringens forsvarer.

Forsvarer for den 32 år gamle plantasjedriveren, advokat Jan Erik Teigum, vil gå gjennom dommen med sin klient før de avgjør om den skal ankes.

– Vi mener det er feil i dommen og at den er for streng, sier Teigum.

Advokat Vegard Aaløkken, som forsvarer 32-åringen som er fra et sted i Telemark, har heller ikke fått rukket å gå gjennom dommen med sin klient.

– Men den umiddelbare reaksjonen er at han er skuffa over resultatet. Han mener at han har fått for streng straff og dommen vil nok bli anket. Han er jo også uenig i at dette har skjedd som ledd i virksomheten til ei kriminell gruppe, sier Aaløkken.

Dommen fra tingrettsdommer Ellen Meinich Martens og meddommerne Steinar Grande og Nina Jeanette Lailey er enstemmig. I forhold til fengselsstraffene er dommen helt på linje med det aktor, politiadvokat Richard Beck Pedersen, la ned påstand om i rettssaken. Han påsto også inndragning av henholdsvis en million, rundt 900 000 og 800 000 kroner fra de tre, men retten har satt inndragningsbeløpene langt lavere.

Retten mener det er bevist at de tre i fellesskap solgte omfattende mengder narkotika på det mørke nettet, fra november 2012 til de ble pågrepet 7. og 8. juni i 2015. De solgte stoffet fra selgerkontoen og senere nettbutikken «Kvalitetsbevisst». Retten mener at den IT-utdannede 33-åringen hadde en sentral rolle under hele perioden.

De tre er dømt for å ha solgt til sammen 23,9 kilo hasj, 2,4 kilo marihuana, 296 gram amfetamin/metamfetamin, 205 kokain, 177 gram MDMA-pulver, 65 gram narkotisk sopp og 1749 Valium-tabletter. Under rettssaken erkjente de tre delvis straffskyld, men de sa at omfanget var mindre. Men her har de ikke blitt trodd av retten.

Hasjplantasje i Skien

De tre er også dømt etter den såkalte mafiaparagrafen.

– Retten bestrider ikke vennskapet mellom de tre på noen måte, men de har også vært en organisert kriminell gruppe. Pengestrømmen viser at de har delt det ulovlige utbyttet. Det har vært benyttet bitcoins som betaling, og hvitvasking har funnet sted i stor stil via debetkort på falske identiteter i Polen og diverse vekslingssteder på nettet, heter det i dommen.

Den 8. juni i 2015 slo Kripos til mot huset i Skien hvor den ene 32-åringen bodde, og her fant de en hasjplantasje. Etter at de tre ble pågrepet ble det ikke lagt ut noen nye produkter eller gjort noen forandringer på nettbutikken «Kvalitetsbevisst».

Under pågripelsene ble det beslaglagt 2,1 kilo hasj hjemme hos 33-åringen og 8,1 kilo hasj hos den ene 32-åringen. Hos den IT-utdannede 33-åringen fant politiet blant annet pakkeutstyr og databeslag som viste kundeadresser, bestillinger og et «narkotikaregnskap». 

– Oppsummert finner retten det hevet over enhver rimelig tvil at bevisføringa har avdekket at de tre tiltalte har hatt et likeverdig samarbeide i hele tiltaleperioden, heter det i dommen.

– Tjente over tre millioner kroner

Påtalemyndigheten mener at de tre tjente over tre millioner kroner på narkotikasalget, noe retten ikke betviler.

– Når det gjelder inndragning av den beregnede inntekten av den ulovlige virksomheten, har retten funnet grunn til å lempe på kravene. Retten har ingen grunn til å betvile påtalemyndighetens økonomiske beregninger. Men det er ikke kommet frem noe under saken som tyder på at disse pengene er i behold. Tvert imot, av dokumenterte Bleep-samtaler (krypterte samtaler) fremkommer det for eksempel at de har vanskeligheter med å skaffe penger til gjødsling av cannabisplantene, heter det i dommen, hvor retten også mener at de tre alle har gode forutsetninger for et normalt yrkesliv etter endt soning.

– Retten mener det vil være helt urimelig å starte på nytt med en stor gjeldsbyrde, heter det i dommen, hvor hver og en får inndratt 400 000 kroner hver.

De tre er dømt for å ha solgt narkotika på TOR-nettverket (The Onion Router), hvor brukere kan opptre anonymt. Som tidligere omtalt i TA startet etterforskninga i saken etter at FBI tidlig i februar 2015 ga Kripos over 20 norske navn som de knyttet til narkotikasalg på det mørke nettet.

Nye saker i Norge

Dommen som kom onsdag, og som ikke er rettskraftig, er den andre dommen i Norge for omfattende salg av narkotika på det mørke nettet. 29. juni i år meldte Aftenposten at to fettere var dømt for narkotikasalg på det mørke nettet gjennom brukerprofilene Alfa & Omega og Deeplove. Den som ble ansett som hovedmannen i denne saken ble dømt til tre år og to måneders fengsel, mens fetteren ble dømt til to år og fire måneders fengsel. Også i denne saken ble det betalt i kryptovalutaen bitcoins. Hovedmannen her fikk inndratt rundt tre millioner kroner. Hovedmannen i denne saken ble også pågrepet i juni 2015, samme måned som de tre telemarkingene ble pågrepet, mens fetteren i den første saken ble pågrepet i november samme år.

Aftenposten meldte i samme artikkel at det var daværende journalist i Adresseavisen, Jonas Alsaker Vikan, som fant identiteten til hovedmannen i forbindelse med reportasjeseriene «Silkeveiene» og «Teppefall», før politiet startet sin etterforskning.

Kripos kom onsdag ettermiddag med ei pressemelding, etter at dommen mot de tre telemarkingene ble kjent. I pressemeldinga presiserer Kripos at dommen ikke er rettskraftig.

Kripos' aksjon mot narkotikasalget på det mørke nettet ble kalt «Operasjon Marco Polo».

– Hovedmennene har solgt store mengder narkotika på ulike markedsplasser på det mørke nettet, hovedsakelig på det nedstengte markedet Silkroad. Ved bruk av omfattende teknologisk kamuflasje har de siden 2012 solgt cannabis, kokain, amfetamin og MDMA for millioner av kroner til flere hundre nordmenn landet rundt. Narkotikaen har blitt bestilt med et tastetrykk før det har blitt sendt rett hjem i postkassen til kjøperen, opplyser Kripos.

Kripos har utviklet ny metodebruk

Politiadvokat Richard Beck Pedersen, som var aktor i saken mot de tre telemarkingene, sier at både Kripos og Det nasjonale statsadvokatembetet har drevet metodeutvikling gjennom arbeidet med saken.

– Det er mange fagmiljøer på Kripos som har bidratt i etterforskninga. I denne saken har gjerningspersonene brukt avanserte krypteringstjenester for å skjule sin aktivitet for politiet, sier Beck Pedersen og fortsetter:

– Gjennom etterforskninga har vi lært oss mange nye metoder. Disse metodene vil vi få stor nytte av i saker i fremtiden, enten det gjelder salg av narkotika, våpen, eller overgrepsmateriale av barn, som omsettes ved hjelp av anonymiseringsnettverk som det mørke nettet, sier Beck Pedersen.

Artikkeltags