Ga Kripos gratis hasj som et «plaster på såret»

I RETTEN: Advokat Jan Erik Teigum (til venstre) forsvarer 32-åringen som hadde en cannabisplantasje hjemme hos seg i Skien. Politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos er aktor i saken, som går i Oslo tingrett.

I RETTEN: Advokat Jan Erik Teigum (til venstre) forsvarer 32-åringen som hadde en cannabisplantasje hjemme hos seg i Skien. Politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos er aktor i saken, som går i Oslo tingrett. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

OSLO: Da Kripos i all hemmelighet skulle foreta et testkjøp av hasj fra nettbutikken «Kvalitetsbevisst», ble betalinga sendt til hackere. Da nettbutikken var oppe og gikk igjen, fikk Kripos gratis hasj som et «plaster på såret» for svindelen de ble utsatt for.

DEL

Det kom fram i Oslo tingrett tirsdag, hvor rettssaken mot de tre telemarkingene som er tiltalt for narkotikasalg på det mørke nettet fortsetter. De tre er en IT-utdannet 33-åring fra Grenland, en 32 år gammel grenlandsmann og en 32-åring fra et annet sted i Telemark.

Nettbutikken

Senioringeniør Tellefsen i Kripos vitnet mandag. Han forklarte seg om anonymiseringsnettverket TOR (The Onion Router), nettbutikken til «Kvalitetsbevisst» og brukerforumet som fantes på denne nettbutikken.

De tre tiltalte erkjente alle i forrige uke befatning med nettbutikken «Kvalitetsbevisst» på det mørke nettet. Men de er uenige i at det er solgt så mye stoff som påtalemyndigheten mener, og de er alle helt uenige i at de har opptrådt som en organisert kriminell gruppe. Alle tre vektla at de kun er gode venner.

Lurt av hackere

Tellefsen sa at Kripos gjorde et testkjøp av nettbutikken den 12. april i 2015. Men da hadde hackere lagt inn en ny epostadresse på siden, noe som gjorde at Kripos sendte en kryptert epost med bestilling og leveringsadresse til en ukjent. De fikk så tilbake en ukryptert epost med en bitcoinadresse, som Kripos overførte betalinga til, uten at de mottok de fem grammene med hasj som de hadde bestilt.

– Vi registrerte dette på forumet, og eposten på siden ble endret igjen. Dagen etter skrev «Kvalitetsbevisst» på forumet at nettsiden hans var hacket. Vi fikk så narkotikaen gratis av «Kvalitetsbevisst» som et «plaster på såret», sa Tellefsen.

Kripos overvåket nettbutikken

Det var i januar 2015 at «Kvalitetsbevisst» opprettet en egen nettbutikk på det mørke nettet. Tellefsen sier at de overvåket denne siden daglig på virkedagene fra 26. februar til 7. juni i 2015. Han viste skjermbilder av butikken, som nå er lagt ned, hvor en kunne se at den fungerte som hvilken som helst lovlig nettbutikk. Her kunne man klikke på produkter, oppgi antall og legge det i ei «handlekurv».

Her ble det stadig lagt ut nye produkter, som nye typer hasj, og på forumet ble det også reklamert for «nyheter». Et bilde av cannabisplanter ble også lagt ut på forumet våren 2015.

– Etter at de tre tiltalte ble pågrepet den 7. og 8. juni i 2015, ble det ikke lagt ut noe nytt eller gjort noen forandringer på siden, sa Tellefsen.

Han sa at det var slik også noen uker etter pågripelsen. Nettbutikken ble senere lagt ned av Kripos.

Storkunde må vitne

Samtidig konstaterte Tellefsen at «Kvalitetsbevisst» før påska i 2015 opplyste i forumet at han ville være utilgjengelig ei ukes tid. Politiet fant senere ut at den IT-utdannede 33-åringen blant de tiltalte var på et utenlandsopphold nøyaktig i denne perioden. Og siden politiet overvåket nettbutikken, registrerte de at det ikke ble lagt ut noe nytt eller gjort noen forandringer på nettbutikken i dette tidsrommet.

I retten i forrige uke sa den tiltalte 33-åringen at han var en av flere som solgte gjennom «Kvalitetsbevisst», men at han ikke ville si hvem de andre er.

Politioverbetjent Sturla Johnsrud Evang, som er analytiker hos Kripos, forklarte i retten tirsdag at de fikk overlevert sikret materiale fra FBI, hvor de fant 105 brukerprofiler som oppgir navn og leveringsadresse. 97 av disse var registrert i det norske folkeregisteret. Dette var brukerprofiler som hadde kjøpt stoff av «Kvalitetsbevisst» og to andre selgere på det mørke nettet.

Onsdag skal den beste kunden hos «Kvalitetsbevisst» vitne. Denne mannen oppholder seg for tida i utlandet, og vitneavhøret skal etter planen foregå via videooverføring.

– Narkotikaregnskap

Evang opplyste at det i to beslaglagte pc-er som ble funnet hjemme hos den tiltalte 33-åringen, ble funnet epostkommunikasjon mellom eposter som er linket til «Kvalitetsbevisst» og til den nevnte storkunden, en 23-åring fra nord i landet. Det er funnet 257 eposter mellom «Kvalitetsbevisst» og 23-åringen.

– En minnepenn vi fant hos N.N. (33-åringen) inneholder et regneark som kan knyttes til salg av narkotika. Det står «kunder» og epostadresser og kallenavn, samt bitcoin-adresser som vi tenker er kundenes, sa Evang.

Aktor, politiadvokat Richard Beck Pedersen, dokumenterte den nevnte epostutvekslinga mellom 33-åringen og den 23 år gamle storkunden, som politiet mener totalt kjøpte 8,3 kilo hasj fra «Kvalitetsbevisst», i tidsrommet fra slutten av 2014 til mai 2015.

23-åringen er tiltalt for kjøp av narkotika i en egen sak, som ennå ikke har gått for retten.

Politiet har ikke kommet inn på alle pc-ene til de tiltalte, da de ikke har oppgitt alle passord. Samtidig kom det i retten i forrige uke fram at de tiltalte hadde sendt krypterte meldinger til hverandre, gjennom såkalte krypteringsapper.

Artikkeltags