— Trolig norsk IS-kriger med i gisselforhandlingene

Artikkelen er over 4 år gammel

Adam Dolnik, en av verdens ledende spesialister på gisselforhandlinger, sier til VG at han tror IS har brukt én eller flere av sine norske soldater til å forhandle om løslatelse for den gisseltatte nordmannen.

DEL

— Jeg ser på det som svært sannsynlig at en norsk IS-kriger har spilt en vesentlig rolle i forhandlingene, noe som er logisk. Bruker man en fremmedkriger som kjenner til gisselets språk, land og myndigheter, kan de overvåke samtalene med forhandlerne, sier Dolnik til VG.

Den tsjekkiske terroreksperten påpeker at dette har vært utbredt i andre terrororganisasjoner, også før Den islamske staten (IS) etablerte seg.

Dolnik har selv deltatt i forhandlinger med ekstremistorganisasjoner i konfliktfylte områder verden over. Han hevder at IS i fjor hentet inn rundt 370 millioner kroner (45 millioner dollar) i løsepenger for sine gisler.

48-årige Ole Johan Grimsgaard Ofstad fra Porsgrunn holdes fanget av IS, trolig i Syria, der han ble tatt til fange av en opprørsgruppe i slutten av januar. (ANB—NTB)

Artikkeltags