Dette betyr rentekuttet for lommeboken din

Dagens rentenedsettelse fra Norges Bank har ført til en kraftig svekkelse av kronen. For første gang på 15 år er den svenske kronen mer verdt enn den norske. Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Dagens rentenedsettelse fra Norges Bank har ført til en kraftig svekkelse av kronen. For første gang på 15 år er den svenske kronen mer verdt enn den norske. Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Dyrere harryhandel og fortsatt vekst i boligprisene er noen av de sannsynlige konsekvensene.

DEL

Klokken 10 ble det klart at Norges Bank overrasker ekspertene og kutter styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til historisk lave 0,75 prosent.

Norges Bank kuttet også renten på forrige møte i juni.

- Vekstutsiktene for norsk økonomi er svekket, og vi venter at inflasjonen etter hvert vil avta. Styringsrenten settes derfor ned nå, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Kraftig kronesvekkelse

Markedet svarte umiddelbart med å senke kronen i kjelleren.

Både mot dollar og euro var utslaget på 18 øre. En euro koster nå 9,44 kroner, mens du må ut med 8,44 kroner for en dollar.

Dette er unormalt store utslag i valutamarkedet.

Det norske kronen svekker seg også i forhold til den svenske og den danske kronen, og for første gang siden 2000 er SEK sterkere enn NOK. Ved 10.30-tiden stod den svenske kronen i 1,01, en endring på to øre fra før rentemøtet.

I forkant av rentemøtet var det delte meninger blant ekspertene om hva utfallet av rentemøtet ville bli. De viktigste argumentene mot rentekutt var blant annet den kraftige svekkelsen av kronen det siste året og sterk boligprisvekst og prisvekst.

Dette betyr kuttet for lommeboken

Svekkelsen av kronen gjør at det nå blir enda dyrere å reise utenlands.

- Hvis du har tenkt deg på svenskehandel i høstferien, kan du oppleve at handlekurven er blitt litt dyrere enn ved forrige besøk, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea, til Nettavisen.

Importerte varer blir også dyrere når kronen svekkes.

- De fleste klærne vi kjøper i Norge, er importert fra utlandet. Og dersom ikke importørene kutter marginene sine, kan du fort merke på lommeboka at prisen på klær øker, sier Reitan, som også trekker frem at kronesvekkelsen fører til at det blir dyrere for nordmenn å handle i utenlandske nettbutikker.

- Det er ikke sikkert at varene du har kjøpt rimelig på nettet fra utenlandske butikker, er så mye billigere lenger. Det er viktig å se på totalprisen før du bestiller varer på internett.

Bankene kutter boliglånsrenten

Norges Banks rentenedsettelse ble raskt fulgt opp av flere av Norges største banker. Først ut var Nordea, som senker boliglånsrenten med 0,25 prosentpoeng umiddelbart etter rentedommen.

Deretter fulgte Danske Bank, SpareBank 1 og DNB som perler på en snor.

Les mer her:  Storbanker kutter renten

Kan gi økte boligpriseran gi økte boligpriser

Norges Eiendomsmeglerforbund er skuffet over rentekuttet og frykter økte boligpriser.

- Norges Eiendomsmeglerforbund er bekymret for at dagens rentenedsettelse vil være med på å fyre opp under den langvarige og sterke boligprisveksten som har preget boligmarkedet i områder med ubalanse mellom tilbud og etterspørsel, sier Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, i en pressemelding.

- Vi må regne med at det synkende rentenivået vil stimulere til fortsatt vekst i husholdningenes låneopptak som allerede er på et rekordhøyt nivå. Dermed øker risikoen for at flere pådrar seg en gjeldsbelastning som de på sikt vil misligholde.

- Kommer vi i en situasjon med økt ledighet og mange av den grunn må selge samtidig, kan vi få et brått omslag i boligmarkedet, sier Geving.

Artikkeltags