Gå til sidens hovedinnhold

Tidligere Odd-spiller dømt til fengsel for heleri, bedrageri, bybråk og ulovlig kokain

Artikkelen er over 3 år gammel

Oslo tingrett mener mannen i 20-årene må sone ett år og fire måneder i fengsel, men han vurderer anke.

Det var i midten av desember at Nettavisen omtalte at den tidligere fotballspilleren måtte møte i retten.

Les også: Tidligere Odd-spiller tatt for grovt bedrageri og heleri på over 900.000 kroner

Advokat Petter Sogstad Grannes. Forsvarer for den tiltalte tidligere fotballspilleren. FOTO: Farid Ighoubah / Nettavisen

I retten måtte den tidligere Odd-spilleren svare for anklager om oppbevaring av kokain og bråk på byen. 

Men de mest alvorlige tiltalepostene dreide seg om heleri på 366.000 kroner, og grovt bedrageri av teleselskapet Telia på 509.000 kroner.

Oslo tingrett mener han er skyldig i disse forholdene og har dømt ham til ett år og fire måneder i fengsel. Dette kommer frem av dommen som Nettavisen har fått tilgang til.

- Dommen er mottatt og vi vil i tiden fremover gjennomgå den før vi vurderer veien videre, sier den dømte mannens forsvarer Petter Sogstad Grannes til Nettavisen.

- Var spillegal

I dommen heter det blant annet:

"NN (den tidligere fotballspilleren) har i retten erkjent at han rent faktisk har foretatt handlingene, herunder at han gjennom sitt selskap XX opprettet 46 mobilabonnementer og hentet ut 46 mobiltelefoner med betalingsutsettelse uten å betale for disse utover en lav sum ved utlevering. 

Han har ikke erkjent straffeskyld for bedrageri. NN forklarte i retten at han på tidspunktet hadde vært spillegal over lengre tid. Spillingen hadde medført at han hadde opparbeidet mye spillegjeld. Han skyldte penger til feil folk, og at hadde et stort behov for raske penger. 

(...).  NN forklarte at han brukte selskapet XX til å hente ut mobiltelefoner hos Telia AS som han videresolgte på Finn. NN hentet ut mobiltelefoner i flere omganger."

Selv om bedrageriet utgjorde totalt 508.975 kroner, ifølge tiltalen, ble den tidligere fotballspillere bare dømt til å betale 391.293 kroner. Årsaken er at retten mener Telia burde skjønt at et lite selskap ikke hadde likviditet til å gjøre opp for alle de 46 bestilte telefonene.

I retten kom det også frem at Telia foretok kredittsjekk av selskapet, og Telia kunne dermed ha begrenset tapet.

Det har ikke lykkes for Nettavisen å få en kommetar fra politiadvokat Mia Marie Nordhagen.

Fryktet knekte bein

I tiltalen heter det:

"I perioden 19. mai 2016 til 18. august 2016 forledet han Telia AS til å inngå avtale med sitt aksjeselskap XX om opprettelse av 46 telefonabonnementer for bedrift og samtidig utlevering av 46 mobiltelefoner med betalingsutsettelse uten at vederlag ble betalt, alt til en samlet verdi av 508.975 kr. Handlingen medførte tap eller fare for tap for Telia AS på tilsvarende beløp.

Politiadvokat Mia Marie Nordhagen. FOTO: Farid Ighoubah / Nettavisen

Til sammen utgjorde svindelpostene i tiltalen mot Telia, et annet selskap, enkeltpersoner, og tiltaleposten på grovt heleri, over 900.000 kroner. 

I retten erkjente mannen i 20-årene straffskyld for grovt heleri, men nektet straffskyld for grovt bedrageri mot Telia.

Det var på morgenen i juni 2016 at han ble stoppet av tollere på utenlandstoget til Gøteborg i en rutinekontroll. Da var han i besittelse av en bag med 366.900 kroner, som politiet mente stammet fra kriminell handling.

I retten forklarte han at han ikke visste hvor pengene stammet fra.

- Jeg ble spurt av en bekjent i det kriminelle miljøet om jeg kunne frakte og overlevere noen penger til en person i Sverige. Jeg vet ikke hvor pengene stammet fra, men jeg sa ja til å gjøre det fordi jeg skulle få nedskrevet 20.000 kroner av min egen gjeld som jeg hadde til "feil folk".

- Det var sikkert dumt av meg, men jeg tenkte ikke på hva som var lurt å gjøre. Jeg hadde mye gjeld og "feil folk" etter meg på grunn av gambling. Hver dag bekymret jeg meg for om jeg kom til å få brekte fingre eller knekt beina, forklarte mannen i retten.

I dommen heter det:

"NN domfelles for forholdet. Det kan ikke være tvilsomt at pengene omhandler utbytte fra en eller flere straffbare handlinger. Retten kan ikke se at inndragning i herværende tilfelle skulle være klart urimelig. NN har forklart at pengene tilhører en ikke-navngitt person. NN var i besittelse av pengene fordi han skulle frakte dem til en pokerklubb i Gøteborg. Ingen potensiell eier av pengene har meldt seg etter at disse ble beslaglagt (...).

Det er for retten ukjent hvilke straffbare handlinger pengene stammer fra. NN opplyste i retten at han ikke var kjent med dette."

Danset på bordet

Han erkjente også straffskyld for å ha oppbevart brukerdoser med kokain ved to anledninger og ved ett tilfelle å ha kjørt bil uten førerkort.

I samme straffesak måtte han også svare for en episode som skjedde i januar 2016 på utestedet og restauranten Lille Asia i Oslo sentrum. Etter å ha danset på bordet ba vaktene ba ham om å gi seg. Etter hvert ble han bedt om å forlate utestedet. Da skal den tidligere fotballspilleren ha blitt hissig og sagt: «Jeg skal gruse deg, bare vent og se hva som skjer».

Han skal også ha tatt tak i skjorten til den ene dørvakten og dyttet ham slik at han falt på gulvet. 

Episoden skal ha endt med at mannen i 20-årene ble påsatt håndjern av vaktene. Deretter ble politiet tilkalt og mannen ble fraktet til arresten. Ifølge tiltalen skal han ha sparket i celledøren på politibilen slik at hele bilen ristet.

Den tidligere fotballspilleren erkjente forholdene for episoden som skjedde på byen da han møtte i retten.