Ti år uten pinneraketter: Antallet øyeskader betydelig redusert

Artikkelen er over 1 år gammel

Det er nå ti år siden det ble forbudt med pinneraketter i Norge. Effekten kom umiddelbart og antallet øyeskader etter nyttårsferingen har siden holdt seg lavt.

DEL

Det melder Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap i en pressemelding.

Fortsatt er det likevel mange som blir skadet av fyrverkeri hvert år, og nok en gang oppfordres det om å ta forholdsregler før nyttårsfeiringen.

I fjor ble det registrert totalt 36 skader i forbindelse med nyttårsfeiringen. Av disse var det ni alvorlige øyeskader. I gjennomsnitt har det vært ca. 13 alvorlige øyeskader hvert år, etter at forbudet mot pinneraketter kom. Før pinnerakettforbudet i 2008, var antallet registrerte alvorlige øyeskader i gjennomsnitt ca. 20 per år, opplyser DSB.

Fellesnevneren for dem som har fått alvorlige øyeskader er at det ikke er brukt beskyttelsesbriller, slik det anbefales.

– Utviklingen har gått i riktig retning, men fremdeles får noen ødelagt synet sitt hvert år, i forbindelse med nyttårsfeiringen. Bare lite øyeblikks ubetenksomhet kan få store konsekvenser. Ansiktet og øynene er spesielt utsatt. Bruk beskyttelsesbriller, det er et lite og enkelt tiltak som kan redde øynene hvis det skulle gå galt, oppfordrer direktør Cecilie Daae i DSB.

– Stjerneskudd kan også skade

DSB råder alle som er i nærheten av fyrverkeri, enten man skyter opp eller er tilskuer, til å bruke briller. Det gjelder også ved bruk av stjerneskudd, som er populære for barn.

Sjekk ut Fyrverkerireglene her.

DSB minner samtidig om at det er de voksnes ansvar å sørge for at barn og unge holder trygg avstand under oppskyting av fyrverkeri.

– Det er ikke bare uforsvarlig, men også forbudt å overlate fyrverkeri til mindreårige, minner DSB-direktøren om.

Artikkeltags