[FriFagbevegelse]   Fredag signerte NRK og Dramatikerforbundet en avtale som er tilpasset de nye medievanene våre. Avtalen gir NRK tidsubegrenset rett til å publisere nye NRK-produksjoner. Det betyr at kommende dramaserier fra NRK kan være tilgjengelig i «NRK nett-TV» mye lenger, og at publikum kan se seriene når de selv måtte ønske.

Tidligere har populære serier forsvunnet fra nettspilleren etter noen uker eller måneder. Dette blir det altså nå en endring på.

– Det er en veldig viktig avtale, fordi det gjør norske dramaserier mer tilgjengelig for publikum. Vi er nødt til å møte nye seervaner og tilby våre serier på ulike plattformer. Slik kan vi møte konkurransen fra for eksempel Netflix, sier dramasjef Ivar Køhn i NRK.

Fornøyd sjef

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen mener avtalen vil gi et nytt løft for norsk TV-drama og for den norske dramabransjen.

– Norsk TV-drama er på vei opp. Samtidig har konkurransen om publikums oppmerksomhet aldri vært hardere. Folk har tilgang til dramaserier fra hele verden. Vårt mål er å tilby norsk drama som holder så høy kvalitet og som er så enkelt tilgjengelig at det faktisk blir valgt i konkurranse med et internasjonalt tilbud. Derfor har vi strukket oss langt for å få til denne avtalen. Den gir dramatikerne betydelig bedre arbeidsvilkår. Jeg er sikker på at avtalen gir oss et enda bedre samarbeid med den norske dramabransjen, sier Eriksen.

Avtalen har ikke tilbakevirkende kraft, men gjelder for framtidige NRK-produserte serier.

NRK forhåndsbetaler for de nye og omfattende publiseringsrettighetene. Samtidig er NRK blitt enig med Dramatikerforbundet om at arbeids- og rettighetsvederlaget til dramatikerne skal økes vesentlig sammenliknet med tidligere avtaler.

Treårsperiode

Avtalen betyr at to års forhandlinger endelig har gitt resultater.

– Vi i Dramatikerforbundet er glade for å ha kommet frem til en midlertidig avtale med NRK som gir et historisk løft for norske tv-dramatikere, sier leder i Dramatikerforbundet, Monica Boracco.

– Avtalen innebærer omfattende rettighetsoverdragelser til NRK, og det har vært et omstridt punkt i forhandlingene. Nå gjør vi oss erfaringer i en treårsperiode og er fornøyd med at partene har forpliktet seg til å forhandle om en ny avtale om vederlag for fortløpende bruk. I motsetning til praksis hos kommersielle mediehus, er dramatikerne her sikret sine litterære rettigheter, kollektive rettigheter, samt gode royalty- og remakerater. Vi har en forventning om at listen nå vil legges høyere også på kommersielle produksjoner i framtiden, sier hun.

Avtalen gjelder fra 24. mars 2017 til 31. desember 2019. Det er en felles ambisjon at NRK og Dramatikerforbundet møtes til nye forhandlinger høsten 2019 før avtalen utløper. (ANB)