Ordfører på verdensarvfest utvidet skjenketiden

Ordfører Jørn Christensen fotografert i forbindelse med verdensarvfesten.
FOTO: Christine Nevervik

Ordfører Jørn Christensen fotografert i forbindelse med verdensarvfesten. FOTO: Christine Nevervik

Artikkelen er over 5 år gammel

NOTODDEN: Ordfører Jørn Christensen tok alkoholloven i egne hender under UNESCO-festen på utestedet Bellman i helgen.

DEL

Klokken passerte 02.00 og skjenkingen var i ferd med å avsluttes. Da gikk Notodden-ordfører Jørn Christensen (H) på scenen, grep mikrofonen og ga beskjed om at skjenketiden ble utvidet.

Det er VG Nett som skriver dette tirsdag.

Industriarven på Rjukan og Notodden ble i sommer innskrevet på den kjente verdensarvlisten til UNESCO, og fredag begynte en storstilt feiring, som inkluderte statsrådsbesøk, båtturer og underholdning.

Det var utpå natten lørdag, under et åpent arrangement på Notodden-puben, at ordføreren bestemte seg for at festen skulle forlenges.

For dugnadsarbeiderne

Ordføreren bekrefter hendelsen overfor VG.

– Grunnen til at jeg valgte å utvide skjenketidene var at mange dugnadsarbeidere, som hadde jobbet et halvt døgn i strekk, kom inn på utestedet akkurat da skjenketiden var over. Det var veldig god stemning i lokalet, og jeg synes det var ille at de ikke skulle få ta seg en velfortjent pils. Jeg valgte derfor å bruke ordførermandatet til å gi dispensasjon for en halvtime ekstra skjenking, sier Christensen til VG.

Ved to anledninger

Også tidligere samme kveld valgte ordføreren å bruke ordførermandatet til å lempe på regelverket.

Under konserten i Telemarksgalleriet avgjorde han at det var lov til å ta med alkoholholdige drikkevarer ut av festlokalet og til et uteområde – til tross for at dette ikke var godkjent på forhånd.Hovedarrangøren hadde glemt å søke om bevilgning til å ta med drikkevarer ut, skriver VG.

Karl Harald Søvig er professor i forvaltningsrett ved Universitet i Bergen. Han sier til avisa at en ordfører ikke kan avgjøre skjenkebestemmelser på eget initiativ.

– Utviding av skjenketidene er en avgjørelse som skal opp i formannskapet. Kommuneloven slår fast at en ordfører handler på oppdrag fra loven, eller fra kommunestyret. Dette er ikke noe han kan bestemme alene.

– Har ikke ordføreren fått tillatelse fra kommunestyret til å ta disse avgjørelsene, er dette i prinsippet brudd på loven, uttaler Søvig til VG.

Artikkeltags