Moren til mannen som står tiltalt for drapet på Frode Mellemseter Sanni på Maxbo 3. desember 2016 var første vitne på dag to av Maxbo-rettssaken. Hun fortalte om en sønn som var snill og hjelpsom, men som forandret seg totalt etter at han begynte med steroider.

– Etter steroidbruken var han en tikkende bombe i huset. Han gikk ikke lenger – han sprang og ble mye bråere og mer irritert. Vi så forandringen steroidene gjorde.

Angst og usikkerhet

– På barneskolen var tiltalte som andre. Han var lite sosial – mye for seg selv. På ungdomsskolen var det litt konflikter – han har Asperger og ville ikke godta det- Det oppsto misforståelser – mest med lærerne. Han fikk Asperger-diagnosen i fjerde eller femte klasse. Sønnen min er usedvanlig snill og har stor empati ovenfor andre. Han gjør alltid det han blir spurt om noe – sier aldri nei. Er ekstremt hjelpsom, sa hun.

Tingretten fikk høre at sønnen gjennom mye av livet har vært plaget med angst. Han har hatt lett for å misforstå ting og tolke ting feil. Han er ikke flink til å tolke ironi. Han oppfatter ting annerledes.

– Han kan være lett å provosere hvis han misforstår. Han kan bli irritert på slike ting, men ikke slik at han mister besinnelsen eller blir voldelig – slik har han aldri vært.

23-åringen har aldri akseptert Asperger-diagnosen – ikke før det som skjedde på Maxbo. Ifølge moren fikk tiltalte opp gjennom årene dårlig hjelp i både skolevesenet og helsevesenet. 

– Han er intelligent og veltalende og kjempeærlig. Han prøver ofte å framstille seg på en annen måte enn han er – han vil ikke vise at han er usikker. Han trekker seg unna alt som har med konflikter å gjøre.

Leste seg opp

Om den ekstreme våpeninteressen sa moren at interessene opp gjennom årene hadde skiftet – men at det de hadde til felles var intensiteten han gikk inn med.

– Han har alltid vært temafokusert – helt fra han var liten. Det kunne være fotball – vikingtiden, verdenskrig, historie – han leste seg veldig opp på hvert tema. Jeg var ikke kjent med IS-interessen slik som det har kommet fram. Han så på dokumentarer.

Maksimalt provosert

Da 23-åringen startet med steroider i mars 2016 merket familien det med en gang.

 – Han forandret gradvis personlighet – etter hvert ble det en total forandring. Han ble urolig, fikk enda mer angst og ble fort irritert.

Moren fortalte om sparking i bildører, knuste ruter og ødelagte inngangsdører hjemme.

– Etter steroidene hadde han en kniv liggende for å forsvare seg i tilfelle noe skulle skje. Jeg vet ikke for hva. Jeg ble veldig redd da han forandret seg. Jeg kontaktet lege og jeg var redd for hva som kunne skje med ham – hva som ville skje hvis han begynte å krangle med folk.

Moren er overbevist om at drapet skyldes at sønnen var blitt provosert over tid.

– Jeg er overbevist om at han aldri ville gjort dette uten å være maksimalt provosert. I høst var han kjempesint og gikk på rommet og ville ikke leve lenger. Det var etter en episode med Sanni. Han ville henge seg og lagde hengeløkke av et tau. Det handlet ikke om pengene, men at han ble holdt for narr og ikke ble tatt på alvor. Hvis sønnen min blir urettferdig behandlet reagerer han.

To dager før Maxbo-drapet sa tiltalte til sin mor at han hadde fått dødsdommen. Legen hadde sagt han ville dø på grunn av forandringene steroidene hadde gjort med hjertet hans.