Faren fortalte Aust-Telemark tingrett om et far-sønn-forhold som ikke var så godt som mor-sønn-forholdet var. Han var enig med mor om at verken skolen eller helsevesenet gjennom årene hadde gjort nok opp mot Asperger-diagnosen sønnen hadde fått.

– Vi fikk hjelp, men ikke nok hjelp. Det var en krig for å få gehør, sa han

Er en god skuespiller

– Det var litt mer konfliktfylt mellom oss. Vanskelig å sette ord på. Det var måten jeg snakket på – jeg kan være brå og kjapp med å irettesette. Det ble mye negative signaler fra min side og det er jo ikke bra. Han misforsto mye. Han tar ting bokstavelig, sa faren.

23-åringen fornektet i alle år diagnosen han hadde fått og faren mente sønnen i flere år hadde klart å lure omverden. Han var annerledes hjemme enn ute.

– Jeg tror sønnen min klarte å overbeviste psykologen sin om at han ikke hadde Asperger. Han er en fantastisk skuespiller. Jeg tror han lurte ham trill rundt. Jeg tror også han var overdrevent høflig mot andre. Jeg mener sønnen min var klar over diagnosen, men arbeidet for å fremstå normal. Han oppførte seg utadvendt på jobb, men var annerledes hjemme. Der lukket han seg inne, sa faren.

Faren kom også med en helt ny opplysning i saken.

– Han spurte kort før drapet om jeg kunne borre opp en plombert pistol. Jeg sa jeg ikke kunne hjelpe ham med det.

Denne henvendelsen skal ha skjedd etter at sønnens fastlege to dager før drapet ga det 23-åringen har kalt «dødsdommen» – at hvis han ikke sluttet med steroider så ville han dø. Fastlegen vitnet også på onsdag og nyanserte dette gjennom å si at det handlet om mengde og tidsperiode – hvis tiltalte hadde fortsatt med de anabole steroidene.